Svet
31 ogledov

Gasilec, zaradi katerega kleči celo mesto

Alive step up tek Saša Despot
Zaradi odločitve, sprejete že leta 2000, mora hrvaško mesto Ploče hitro najti 1,3 milijona kun, to je dobrih 170 tisoč evrov, da bi poplačalo odškodnino enemu izmed mestnih gasilcev.

Ta teden so hrvaške oblasti na podlagi odredbe sodišča blokirale račun mesta Ploče. Končala se je 14 let dolga sodna bitka gasilca Milenka Usorca, s katero je terjal svojo pravico. Očitno se mu je izplačalo.

Do spora je prišlo že leta 2000, ko so gasilci na Hrvaškem postali obveznost lokalnih samouprav in ne več notranjega ministrstva, kot je to veljalo prej. Tudi mesto Ploče bi moralo ustanoviti javno gasilsko službo in zaposliti svoje gasilce; nekaterim od njih so vendarle podelili odpovedi, piše hrvaški Jutarnji list.

Pet najbolj upornih se je odločilo svojo pravico terjati na sodišču; uspeli so dokazati krivico, mesto jih je moralo v osmih dneh vrniti na delo. Službo jim je mesto sicer ponudilo, a pripravili so - so trdili gasilci - slabšo pogodbo, kot so jo imeli prej. Gasilci je niso podpisali, dogovorili so se za odškodnino, ki jo je mestna uprava leta 2011 na podlagi odredbe sodišča tudi plačala. Šlo je za več kot 330 tisoč evrov.

Nezadovoljen je ostal le en gasilec, ki se s ponujeno odškodnino ni strinjal, vztraja, da bi mu moralo mesto plačati plače v bruto zneskih od leta 2002 do 2011 in to skupaj s pripadajočimi zakonskimi zamudnimi obrestmi, kar skupaj znaša okrog 170 tisoč evrov.

Aktualne mestne oblasti vzrok za nastalo situacijo pripisujejo prejšnji garnituri. Kako bodo zaplet rešili, ni znano, a župan Krešimir Vejić meščane miri, da bodo deblokado računa dosegli še ta teden, da bo tako mesto lahko normalno funkcioniralo. Hkrati je za hrvaške medije povedal, da ima cel zaplet gotovo elemente kaznivega dejanja in da bi za nastalo situacijo moral nekdo odgovarjati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.