Svet
11 ogledov

Gaza: Konec tihotapljenja

Condoleezza Rice (ZDA) in Cipi Livni (Izrael) bosta podpisali dogovor za prepove Žurnal24 main
Izraelska zunanja ministrica Cipi Livni in ameriška ministrica Condoleezza Rice naj bi podpisali dogovor o prekinitvi tihotapljenja orožja na območje Gaze.
 
 

To katastrofo brez primere na območju Gaze moramo končati. Vsaka nadaljnja ura pomeni več mrtvih ljudi.

Ban Ki Mun

 
Vodja Hamasa v izgnanstvu Haled Mašal je zavrnil izraelske pogoje za prekinitev ognja na območju Gaze. Na regionalnem vrhu v katarski Dohi je zahteval takojšnje odprtje meja na območje in umik izraelskih sil. "Zagotavljam vam, da kljub vsemu uničenju v Gazi ne bomo sprejeli izraelskih pogojev za prekinitev ognja," je poudaril Haled Mašal in dodal, da so "ustavitev agresije, popoln umik sovražnika iz Gaze, odpravo blokade in odprtje meje na prehodu Rafa (z Egiptom)" pogoji, ki jih mora izpolniti Izrael. Mašal je vztrajal, da Hamas ne more končati bojev, dokler mejni prehodi v Gazo ne bodo znova odprti.

Egipt predlaga prekinitev spopadov
V skladu s predlogom Egipta, ki posreduje med Hamasom in Izraelom, bi se spopadi v Gazi takoj končali za deset dni. Pri tem bi do vzpostavitve varnostne ureditve, s katero bi preprečili tihotapljenje orožja na območje, izraelske sile ostale na območju, prav tako pa bi ostali zaprti mejni prehodi. Izrael ob tem zahteva ustavitev raketnega obstreljevanja Izraela. Hkrati Izrael zahteva, da se Hamas ne bo znova oborožil.

V Egiptu se nadaljujejo diplomatske dejavnosti za končanje prelivanja krvi.  V Kairo je prispel izraelski odposlanec Amos Gilad . Prav tako je vnovično pot v Kairo napovedal predstavnik Hamasa Mohamed Nasr .

ZDA in Izrael proti tihotapljenju orožja v Gazo
V diplomatske pogovore so se močno vpletle tudi ZDA. V Washingtonu danes pričakujejo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni , kjer naj bi z ameriško kolegico Condoleezzo Rice podpisala dogovor, katerega cilj je prekinitev tihotapljenja orožja na območje Gaze. Ta dogovor, ki naj bi predstavljal enega od elementov za dosego trajnega premirja, naj bi vključeval izmenjavo obveščevalnih podatkov o tihotapljenju orožja in nadzor nad tihotapskimi potmi v Gazo. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Mark Regev je medtem izrazil upanje, da je končanje izraelske ofenzive na območju Gaze blizu, in ocenil, da bi lahko bila odločitev o prekinitvi ognja sprejeta že ta konec tedna.

Generalni sekretar ZN opozarja na katastrofo
Ban Ki Mun
se je že v četrtek sestal z izraelskim vodstvom, po obisku Ramale, kjer se je srečal s palestinskim vodstvom, pa je odpotoval v Turčijo, ki je naslednja postaja njegove turneje. Na slednjo se je podal predvsem z namenom, da bi po diplomatski poti poskušal doseči prekinitev ognja med izraelsko vojsko in gibanjem Hamas na območju Gaze. "To katastrofo brez primere na območju Gaze moramo končati. Vsaka nadaljnja ura pomeni več mrtvih ljudi," je dejal Ban. Ob tem je pozval Izrael, naj na območju Gaze nemudoma razglasi enostransko humanitarno premirje. "Nato se bomo pogovarjali še o trajni prekinitvi ognja," je poudaril Ban. Tudi izraelska stran je izrazila upanje, da se približuje konec vojaške ofenzive. Tiskovni predstavnik izraelske vlade Mark Regev je pojasnil, da potekajo številne diplomatske dejavnosti. "Upamo, da se približujemo koncu, vendar to ni odvisno samo od nas," je dejal Regev.

Izrael se umika preko trupel
Izraelske enote naj bi se sicer umaknile nazaj na obrobje mesta Gaza. Po njihovem odhodu iz mesta so zdravstvene oblasti sporočile, da so v mestu našle 23 trupel, večino v južnem okrožju Gaze Tel el Hava. Ob tem so pojasnili, da so bili med trupli trije otroci. Skupno število žrtev na palestinski strani je tako že krepko preseglo število 1100, medtem ko je bilo v ofenzivi doslej ranjenih preko 5000 ljudi, med njimi mnogo civilistov.

 Ban Ki Mun je predstavil žarek upanja za konec morije. © AP

 
Hamasov predlog brca v temo Izraela
Predstavniki gibanja Hamas so izraelski strani predlagali eno leto trajajoče premirje, pod pogojem, da Izrael prekine blokado območja Gaze in se od tam umakne. Predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk je pojasnil, da je palestinsko gibanje premirje predlagalo na pobudo Egipta in da na odziv Izraela še čakajo. Neimenovani predstavnik izraelske vlade je povedal, da premier Ehud Olmert nasprotuje premirju, ki bi bilo časovno omejeno. V Izraelu se najverjetneje bojijo, da bi ta čas Hamas izkoristil, da si opomore od zadnjih izraelskih vojaških operacij v Gazi in se spet oboroži ter okrepi.

21. dan ofenzive
Zaradi krvavega nasilja so v četrtek tako pripadniki Hamasa kot tudi pripadniki palestinskega gibanja Fatah pozvali k udeležbi na protiizraelskih protestih. Zaradi napovedanih protestov je Izrael že v četrtek pozno zvečer uvedel 48-urno blokado Zahodnega brega.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.