Svet
2223 ogledov

Gaza: V napadu na bolnišnico najmanj 500 mrtvih

Izrael Palestina Gaza Profimedia
Izstrelki naj bi zadeli bolnišnico v središču Gaze. Umrlo naj bi več sto ljudi.

V letalskem napadu na bolnišnico v središču Gaze je umrlo najmanj 500 ljudi, poroča BBC, ki se sklicuje na predstavnike zdravstvenega ministrstva v Gazi. Tiskovno predstavništvo vlade v Gazi je napad na bolnišnico označilo za "vojni zločin". "V bolnišnici je bilo na stotine ranjenih in bolnih ter ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove," je v izjavi zapisal urad vlade pod vodstvo skupine Hamas. Več sto žrtev naj bi bilo pod ruševinami. 

Kot poroča BBC-jev dopisnik Tom Bateman, na prizorišču vlada kaos. Na ulici pred bolnišnico ležijo trupla, uničena vozila, ruševine. Eden od zdravnikov, ki dela v bolnišnici, je za BBC dejal, da je v bolnišnici zavetje iskalo okoli 4.000 ljudi. Eksplozija naj bi poškodovala okoli 80 odstotkov bolnišnice. 

Profesor Ghassan Abu Sittah, britansko-palestinski kirurg, ki je delal v bolnišnici v času napada, je za BBC povedal, da je dele bolnišnice zajel ogenj. "Ne vem, ali je to na urgenci, zagotovo pa je v operacijskih dvoranah. Del strehe se je udrl, povsod je steklo," je dejal. 

Palestinski predsednik Mahmud Abbas je razglasil tridnevno žalovanje, poročajo palestinski mediji. Odpovedal je za v sredo načrtovano srečanje z ameriškim predsednikom Josephom Bidnom. Abas, ki je bil danes na obisku v Jordaniji, se bo po napovedih zvečer vrnil v Ramalo, kjer je sklical "nujni sestanek" palestinskega vodstva.

Po pokolu v bolnišnici se je več sto jeznih Palestincev podalo na ulice Ramale in izbruhnili so spopadi s palestinskimi silami, navaja francoska tiskovna agencija AFP. "Izgini", "Ljudstvo hoče, da predsednik pade", so vzklikali demonstranti.

Po krvavem dogodku je v jordanski prestolnici Aman jezna množica poskušala vdreti v izraelsko veleposlaništvo. Policisti so jim to preprečili z vodnimi topovi. Več sto ljudi se je zbralo tudi pred francoskim veleposlaništvom v Tunisu. Zahtevali so odpoklic francoskega in ameriškega veleposlanika v Tuniziji, poroča AFP.

Izrael zanika odgovornost

Izrael je zanikal napad na bolnišnico v Gazi. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je zvečer dejal, da je na bolnišnico padel izstrelek palestinske militantne skupine Islamski džihad. Šlo naj bi za neuspelo izstrelitev rakete, je dodal po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa.

Izraelska vojska je svojo trditev, da gre za raketo Islamskega džihada, utemeljila na podatkih, pridobljenih pri "pregledu operacijskih sistemov vojske" in na "obveščevalnih informacijah iz različnih virov", je dodal tiskovni predstavnik.

Izraelska vojska trdi, da bolnišnica ni njena tarča. 

Mednarodna javnost ogorčena

"Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odločno obsoja napad na bolnišnico Al Ahli Arab na severu Gaze," je prvem odzivu na omrežju X zapisal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Ob tem je pozval k takojšnji zaščiti civilistov ter k preklicu izraelskih ukazov za evakuacijo.

Po virtualnem srečanju z voditelji EU se je na napad na bolnišnico odzval tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je opozoril, da napad na infrastrukturo "ni v skladu z mednarodnim pravom".

Izraelski napad je obsodil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je pozval vse človeštvo, naj ukrepa in ustavi "brutalnost v Gazi". Egiptovsko ministrstvo za zunanje zadeve pa je napad označilo za nevarno kršitev mednarodnega humanitarnega prava.

Rusija in Združeni arabski emirati so zaradi napada za sredo zahtevali sklic nujne sejo Varnostnega sveta ZN.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 69
  • jakec1575 06:59 18.oktober 2023.

    Izrael ze objavlja posnetke zablodelih raket dihada. Vendar je jasno, da gre povsem za razlicne lokacije in smeri. Se eno vrhunsko delo ai in mossada

  • atamama 06:11 18.oktober 2023.

    In mednarodno sodišče za vojne zločine? Ali je že izdalo tiralico? Ali pa se bo izkazalo, da enoi lahko, druge pa imajo za poražence pa ne?

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 01:13 18.oktober 2023.

    Ubijajo oboji in to pa načelu "Zob za zob , oko za oko , dokler niso vsi slepi" Kot kaže tudi tako je in vedno bo , le v tem je razlika , da so Izraelci okupator , Palestinci pa ...prikaži večpa teroristi , podobno , kot so Nemci leta 1942 , rekli partizanom banditi.