Svet
13 ogledov

Gazirana pijača kriva za nasilje med mladimi?

gazirana pijača, pločevinka Žurnal24 main
Raziskovalci v ZDA so odkrili šokantno povezavo – četudi le statistično – med nasiljem med mladostniki in količino popitih gaziranih pijač.

Srednješolci iz Bostona, ki vsak teden spijejo več kot pet pločevink gazirane pijače, imajo 15 odstotkov več možnosti, da se znajdejo v pretepu med vrstniki, kot pa tisti, ki popijejo manj omenjenih pijač.

"Odkrili smo, da obstaja močna povezava med količino popitih gaziranih pijač pri teh najstnikih in njihovo agresivnostjo. Ne gre samo za nasilje med vrstniki, ampak tudi za nasilje nad manjšinami in na zmenkih," je dejal profesor s harvardske šole za javno zdravje David Hemenway.

"Za nas je bil šok, ko smo odkrili to jasno povezavo," je dejal v intervjuju za AFP. Vendar je ob tem poudaril, da bodo šele naslednje raziskave omenjeno povezavo potrdile ali ovrgle.

V raziskavi sodelovalo 1878 dijakov

Tokratno raziskavo so opravili s pomočjo anket med 1878 dijaki, starimi med 14 in 18 let, v revnejšem predelu Bostona, kjer je po besedah Hemenwaya stopnja kriminala v primerjavi z bogatejšimi deli mesta precej višja.

V anketi so jih poleg količine popitih gaziranih pijač spraševali tudi, ali pijejo alkohol in kadijo, ali posedujejo orožje in ali so nasilni do sošolcev oziroma partnerjev. 

Med tistimi, ki na teden spijejo eno pločevinko gazirane pijače ali nobene, jih 23 odstotkov nosi orožje, 15 odstotkov vrši nasilje nad partnerjem, 35 odstotkov pa je nasilnih do sošolcev.

Omenjeni odstotek se v primeru tistih, ki na teden spijejo 14 pločevink gaziranih pijač, poveča skoraj dvakrat. Delež srednješolcev, ki nosijo orožje, je tako 43-odstoten, do partnerjev je nasilnih 27 odstotkov anketirancev, 58 odstotkov pa je nasilnih do sošolcev.

Komentarjev 3
  • zic 18:20 25.oktober 2011.

    da pa ni mlek kriv za vse p....rije!?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:16 25.oktober 2011.

    Največji Kranjski nasilnež je pil samo Cockto!!:))

  • Stolp 11:12 25.oktober 2011.

    Ja pa jade! Kje je povezava? A CO2 škodi?To je kr neki. Samo, da se zakrijejo osnovni vzroki: slaba vzgoja(premehka ali pretrda), stanje v družbi, salbe šole, noben se z mladimi ne ukvarja, nobenih zaposlitev, neperspektivnost. <br ...prikaži več />Skratka noben ni kriv kot vedno. In zdej so ene gazirane pijače krive namesto da bi se jasno povedalo kjeje odgovornost in kdo mora ukrepati.