Svet
5331 ogledov

Gazprom popolnoma ustavlja dobavo plina

plinovod
1/2
Profimedia
Ruski energetski velikan Gazprom je bo jutri povsem prekinil dobavo plina Franciji. Kot so zapisali na Telegramu, bodo dobave povsem ustavljene, dokler Francija ne bo plačala celotnega zneska, ki ga dolguje Gazpromu. Gazprom pa bo danes za tri dni popolnoma ustavil dobavo plina po Severnem toku 1. Zaprtje plinovoda so tudi tokrat utemeljili z rutinskimi vzdrževalnimi deli

Že včeraj dopoldne so iz francoske državne energetske družbe Engie sporočili, da bo Gazprom Franciji zmanjšal dobave plina zaradi nesoglasij pri izvajanju nekaterih pogodb.

Kot so pojasnili v izjavi za javnost, so se dobave ruskega plina od začetka ruskega vojaškega napada na Ukrajino drastično zmanjšale. Francija je sicer med tistimi zahodnimi državami, ki so v manjši meri odvisne od dobav ruskega plina, saj ta predstavlja manj kot desetino celotnega uvoza.

Potrebne količine za nemoteno dobavo odjemalcem in za lastne potrebe so v energetskem podjetju Engie že zagotovili. Ruski plin je sicer konec julija obsegal štiri odstotke njihovih celotnih zalog.

V zadnjih dneh so se medtem okrepila opozorila francoske vlade tamkajšnjim odjemalcem glede morebitnih težav zaradi pomanjkanja energentov in visokih ravni inflacije prihajajočo zimo. V odgovor na zaostrene razmere Francija hiti z iskanjem alternativnih dobav plina iz Norveške, kapacitete v skladiščih plina so trenutno 90-odstotno zapolnjene.

V primerjavi z ostalimi energenti plin predstavlja približno 20 odstotkov celotne porabe energije, predvsem za uporabo v industriji in za stanovanjsko ogrevanje ter kuhanje, poroča AFP. Država namreč večino potrebne električne energije proizvede s pomočjo jedrskih elektrarn.

Premierka Elisabeth Borne je medtem v ponedeljek že pozvala vodstva francoskih podjetij k zmanjšanju porabe energije. "Če ne bomo zmanjševali količin, bodo najbolj prizadeta podjetja. Na to moramo biti pripravljeni," je dejala.

Gazprom je v preteklih mesecih že drastično zmanjšal dobavo plina Nemčiji, za kar so okrivili manjkajoče turbine na plinovodu Severni tok 1. Te na popravilo pošiljajo v Kanado, postopek pa zapletajo sankcije Zahoda proti Rusiji.

Berlin: S plinom nas kaznujejo

V Berlinu vztrajajo, da Moskva plin uporablja kot sredstvo za kaznovanje Nemčije zaradi sankcij. Plinovod Severni tok 1, ki pod Baltskim morjem oskrbuje Nemčijo z ruskim plinom, od julija obratuje le z 20-odstotno zmogljivo. Tudi po ponovnem odprtju plinovoda naj dnevne količine dobave ne bi presegle 33 milijonov kubičnih metrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med tridnevnim zaprtjem naj bi Gazpromovi zaposleni skupaj s strokovnjaki nemškega podjetja Siemens Energy pregledali edino delujočo turbino na plinovodu. V Siemensu Gazpromove napovedi niso komentirali.

Medtem ko Zahod in Moskva ostajata sprta zaradi ruske invazije na Ukrajino, do katere je prišlo pred skoraj pol leta, v Berlinu pospešeno iščejo alternative ruskemu plinu. Skladišča po državi so nekaj manj kot 80-odstotno zapolnjena.

Nemški kancler Olaf Scholz je v torek dejal, da je Nemčija v veliko boljšem položaju glede dobave plina, kot so pričakovali pred meseci. "Z grožnjami Rusije, ki plin uporablja kot del strategije v vojni proti Ukrajini, se lahko dobro spopadamo," je poudaril.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
 • bobubob 00:09 01.september 2022.

  EU pljuva po Rusiji in Rusih, jim pleni imovino, onemogoča ruske športnike in umetnike in jim otežuje življenje, kot da bi bili z njimi v vojni. V sporu z vsemi Rusi, ne z rusko vlado. Vse brez zakonske podlage, očitno ...prikaži večo je dovoljeno prav vse, populizem in noro enoumje brez meja. In potem se EU čudi, da želijo Rusi imeti plin plačan. EU pričakuje tudi stabilen dotok energentov dokler ne napolni zalog oz. se ne odloči, da bo raje kupovala ruski plin od Kitajcev ali Turkov, seveda z dodatno maržo?

 • Cefur 21:31 31.avgust 2022.

  Na tem portalu same smrdljivo naivne ovce katere volijo svobodo ko je v civilizaciji ni že tisočletja...😂🐑sama zalost da so vam prodal državljanstvo čefurjad jebana!

 • Avatar luckyss
  luckyss 09:55 31.avgust 2022.

  Objavljate takšne kretenizme, da še Butalci zardevajo....Francozi se čudijo, da je treba plin plačati in Nemci, da dobava ne deluje na 100%, medtem ko so turbine potrebne za večji pretok, ki bi morale biti v Rusiji, zaradi sankcij še v ...prikaži več Nemčiji, v Siemensu...