Svet
2282 ogledov

Gazprom še dodatno zapira pipico

Novice: Gazprom še dodatno zapira pipico - Stroški plin Profimedia
Potem ko je ruski energetski velikan Gazprom v torek sporočil, da bo dobavo plina po plinovodu Severni tok zmanjšal za 40 odstotkov, je danes naznanil, da bo to zmanjšal še za dodatnih 33 odstotkov. Kitajska medtem še naprej podpira Moskvo.

Gazprom bo dobavo plina po Severnem toku zmanjšal za dodatno tretjino. Od četrtka dalje bo tako dobava plina omejena na 67 milijonov kubičnih metrov, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili pri Gazpromu. V družbi so danes navedli, da so zaradi "tehničnega stanja motorja" ustavili delovanje plinske turbine.

Današnja napoved Gazproma je sledila izjavi nemškega gospodarskega ministra Roberta Habecka, ki je torkovo odločitev o omejitvi dobave plina označil za "politično in ne tehnično upravičeno".

Iz Gazproma so v torek sporočili, da bo dobava plina po plinovodu Severni tok 1 omejena na 100 milijonov kubičnih metrov dnevno, kar je 40 odstotkov manj od običajnih količin. Gazprom je kot razlog za omejitev dobave plina v torek navedel zamude pri popravilu kompresorskih enot na plinovodu, ki jih izvaja nemška družba Siemens. A kot je danes pojasnil Habeck, prvi sklop vzdrževalnih del, pri katerih bi bila omejitev plina potrebna, ne bo izveden pred jesenjo. In tudi v tem primeru dela ne bi upravičila zmanjšanja dobave za 40 odstotkov, je prepričan.

Po današnji napovedi o dodatni omejitvi dobave plina, je Habeck naknadno izjavil, da želi ruski Gazprom s to potezo zvišati cene energije. "Utemeljitev ruske strani je zgolj izgovor. To je očitno njihova strategija za ustvarjanje nelagodja in dvigovanje cen," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Habeck. Ponovno je pozval državljane, naj varčujejo z energijo, in dejal, da bo vlada "ukrepala, če bo treba".

Medtem je Gazprom za danes napovedal omejeno zmanjšanje dobave plina za približno 15 odstotkov tudi italijanski družbi Eni, kar so za AFP potrdili v podjetju. "O razlogih za zmanjšanje trenutno nismo obveščeni," so pojasnili in dodali, da Eni "stalno spremlja razmere".

severni tok plinovod | Avtor: EPA EPA

Xi zagotovil Putinu podporo suverenosti in varnosti Rusije

Kitajski predsednik Xi Jinping je danes v telefonskem pogovoru ruskemu kolegu Vladimirju Putinu zagotovil, da bo Peking še naprej podpiral Moskvo pri vprašanjih suverenosti in varnosti. Voditelja sta se dogovorila tudi za okrepitev gospodarskega sodelovanja, so po pogovorih sporočili iz Kremlja.

Kitajska je pripravljena še naprej podpirati Rusijo pri vprašanjih, ki zadevajo ključne interese in glavna vprašanja, kot sta suverenost in varnost, je po poročanju kitajske državne televizije CCTV, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, dejal Xi. Kot je dodal, je Peking pripravljen okrepiti strateško usklajevanje med državama ter komunikacijo in usklajevanje v mednarodnih in regionalnih organizacijah.

Kitajski predsednik je tudi pohvalil "dobro dinamiko razvoja" dvostranskih odnosov od začetka leta v času "globalnih pretresov in sprememb".

Xi Jinping | Avtor: Profimedia Profimedia

Okrepili bodo gospodarsko sodelovanje

Iz Kremlja so po pogovorih sporočili, da sta se Putin in Xi dogovorila za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama, poroča AFP.

"Dogovorila sta se o širitvi sodelovanja na energetskem, finančnem, industrijskem, prometnem in drugih področjih, ob upoštevanju razmer v svetovnem gospodarstvu, ki so postale bolj zapletene zaradi nezakonite politike sankcij Zahoda," so sporočili.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino, je bil to drugi pogovor med voditeljema dveh velesil.

Kitajska, ki je tesna diplomatska in gospodarska partnerica Rusije, ni obsodila ruske invazije v Ukrajini. Omejila se je predvsem na pozive k miroljubnemu reševanju sporov in nudenje humanitarne pomoči. Peking se sicer strinja s stališčem Moskve, da je širitev Nata pripomogla k vojni v Ukrajini.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 19:09 15.junij 2022.

    Zakaj je Siemens poslal turbine servisirat v Montreal? Kanada jih zdaj noče poslati nazaj zaradi sankcij zahoda Rusiji. To bi Nemci lahko predvidevali ali pa je tako namerno.