Svet
9306 ogledov

Gazprom ustavil dobavo, to naj bi bil razlog

plinski kotel Profimedia
Podjetje Gazprom je za teden dni ustavilo dobavo plina prek plinovoda TurkStream.

Ruski energetski velikan Gazprom je za en teden ustavil dobavo plina preko plinovoda TurkStream, preko katerega se plin dobavlja Turčiji in nekaterim evropskim državam. "Od 21. do 28. junija 2022 bo zaradi načrtovanega preventivnega vzdrževanja začasno prekinjen transport plina po obeh odsekih plinovoda Turški tok," so po poročanju španske tiskovne agencije EFE sporočili iz Gazproma. Kot so pojasnili, so se o prekinitvi prevoza plina "vse zainteresirane strani dogovorile vnaprej".

Po plinovodu TurkStream, ki se nahaja na dnu Črnega morja, je mogoče letno prepeljati do 31,5 milijarde kubičnih metrov plina. Vsaka od njegovih dveh linij, dolgih skoraj 1100 kilometrov, ima dnevno zmogljivost 41,2 milijona kubičnih metrov zemeljskega plina, navaja EFE.

Lani je Bolgariji dobavil 10,5 milijona kubičnih metrov plina, Grčiji 9,6 milijona, Srbiji 8,9 milijona, Romuniji 8,5 milijona, Madžarski 6,3 milijona in Severni Makedoniji 1,7 milijona kubičnih metrov plina.

Izdana prva stopnja opozorila

Švedska agencija za energijo je medtem danes izdala "zgodnje opozorilo" zaradi bojazni, da bi zaradi vojne v Ukrajini zmanjšan uvoz energije iz Rusije lahko vplival na oskrbo s plinom. Napoved, ki se je nanašala na zahodno Švedsko, je sledila podobni napovedi Danske v ponedeljek zvečer, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Švedska in Danska imata skupni trg s plinom in skupno izravnalno območje, kjer je danska oskrba zelo pomembna za Švedsko," je v sporočilu za javnost zapisala agencija.

EU je vzpostavila sistem, ki državam članicam omogoča, da opozarjajo na grozeče težave pri oskrbi z energijo s tremi naraščajočimi stopnjami opozoril - najprej "zgodnje opozarjanje", nato "alarm" in nato "izredne razmere", pojasnjuje AFP. Sistem omogoča vzajemno pomoč drugih držav EU, vendar bi lahko pomenil tudi začetek racionalizacije zalog.

Švedska agencija za energijo je medtem zagotovila, da je "stanje oskrbe s plinom na Švedskem še vedno dobro" ter da so zaloge na Švedskem, Danskem in v Evropi "pred jesenjo dobro založene".

Kršenje pogodbenih obveznosti

Nemški gospodarski minister Robert Habeck je v današnjem govoru na konferenci nemške industrije ponovno obsodil potezo Rusije, da omeji dobavo plina preko plinovoda Severni tok. "Zmanjšanje dobave plina po plinovodu Severni tok 1 je napad na nas," je bil kritičen.

Do potez Gazproma so bili kritični tudi v Ukrajini. "Gazprom je omejil dobavo plina v Evropo iz izmišljenih in nezakonitih razlogov, kar je upravičil s trditvijo, da Severni tok 1 ne deluje s polno zmogljivostjo," je dejal vodja ukrajinske državne energetske družbe Naftogaz Jurij Vitrenko. Rusija in Gazprom s svojimi dejanji po njegovem mnenju grobo kršita pogodbene obveznosti, je še poročala AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Ender3 01:19 22.junij 2022.

    Nihče pa ne poroča o Kitajski, največji porabnici in uvoznici energentov, ki je donedavno uvažala iz Saudske Arabije vse kapacitete pričela prevzemati od Rusije. To je dokaz, kako lahko njihova ekonomija raste medtem, ko bo ostali svet brez Ruskih zalog padel v recesijo.

  • jakec1575 22:21 21.junij 2022.

    ceprav to se ni vidno danes, je to velik bumerang rusiji v obraz.

  • miho 22:21 21.junij 2022.

    Problematična je evropska odvisnost od plina iz ene same države. Nas so tako v sš kot na fakulteti učili, da ni ok biti odvisen od enega samega dobavitelja (že zaradi obstoja monopolov, pa tudi iz drugih razlogov) ali enega samega ...prikaži več izdelka. Oboje je sranje.