Svet
19 ogledov

Gbagbo iz kleti o predaji

Laurent Gbagbo, ki je izgubil nedavne predsedniške volitve, naj bi se končno pog Žurnal24 main
Laurent Gbagbo, ki ne prizna poraza na predsedniških volitvah v Slonokoščeni obali, se po poročanju BBC-ja skriva v kleti obkoljene rezidence in pogaja o predaji.
V Slonokoščeni obali je v letih 2002 in 2003 potekala državljanska vojna, stare razdelitve pa so se ponovile ob sporu po predsedniških volitvah prejšnji mesec. Prišlo je tudi do pobojev civilistov.

Čete, zveste Alassanu Ouattari, so pred tem sporočile, da so predsedniško rezidenco že osvojile, izkazalo pa se je, da to ni res. Po zadnjih podatkih je rezidenca tako obkoljena. Gbagbo, ki vztraja na mestu predsednika, naj bi se skrival v kleti te rezidence in se pogajal o predaji, poroča BBC.

Vodja Gbagove vojske je sporočil, da so njegove sile odložile orožje in razglasile premirje. Njegov zunanji minister pa naj bi prebegnil in se zatekel v rezidenco francoskega veleposlanika.

Včeraj udarili Francozi
Spor, ki je terjal vsaj 1.500 življenj, bi se tako tako lahko počasi bližal koncu. Včeraj so se sicer v spopade vključile sile ZN, podprla pa jih je tudi francoska vojska.

ZN imajo v državi misijo UNOCI, v nekdanji koloniji pa to misijo podpira 1.650 vojakov. Včeraj so ti iz zraka začeli z uničevanjem težke oborožitve, ki bi lahko koristila za pobijanje civilistov. UNOCI je z resolucijo ZN 30. marca dobila pooblastila, da ukrene vse potrebno, da pred napadi zaščiti civiliste.

Francoska vojska zgolj pomaga misiji uresničevati resolucijo, pa so sporočili iz Francije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.