Svet
12 ogledov

Gbagbo v rokah upornikov

Gbagbo je bil na volitvah 28. novembra poražen. (Foto:EPA) Žurnal24 main
Nekdanji predsednik Slonokoščene obale Laurent Gbagbo in njegova žena Simone sta v rokah upornikov. V helikopterskem napadu naj bi deloma uničili njegovo rezidenco.

Laurent Gbagbo se je predal vojakom, ki so vstopili na njegovo posestvo. Akcijo naj bi vodile Quattarove sile, ki so jim pomoč nudile enote Združenih narodov in francoske vojske. Zatem ko so nekdanjega predsednika zajeli, so ga prepeljali v Quattarov štab. Z njim je tudi njegova soproga Simone.

Dobra napoved za gospodarstvo
Izvoz kakava naj bi se nadaljeval naslednji teden. Cene kakava, ki so po začetku spopadov močno narasle, so se po objavi novice o Gbagbojevi aretaciji spet spustile.

Predsednik vlade Slonokoščene obale Guillaume Soro je Gbagbojeve sile medtem pozval, naj predajo orožje. Ti naj bi sporočili, da so to tudi pripravljeni storiti.

V nagovoru ljudstvu je Soro dejal, naj ljudje ostanejo mirni, saj je "nočne more konec". Po novici o aretaciji je s Quattarom že govoril francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Zjutraj napadli rezidenco
Enote francoske vojske so dopoldne v helikopterskem napadu deloma uničile Gbagbojevo rezidenco. Francoske enote in enote ZN so napadle privržence Gbagboja, potem ko so ti ponoči napadli hotel, v katerem prebiva mednarodno priznani predsednik Alassane Ouattara.

Cilj napadov je bil uničiti težko orožje, s katerim Gbagbojeve sile ogrožajo civiliste, je dejal tiskovni predstavnik ZN v Slonokoščeni obali. Privrženci nekdanjega predsednika, ki svojemu nasledniku ne želi predati oblasti, sicer trdijo, da v predsedniški palači, kjer je bil Gbagbo, nimajo težkega orožja.

Žrtve na obeh straneh
Organizacija Human Rights Watch je v soboto sporočila, da so Quattarove sile ubile več sto civilistov in zažgale najmanj 10 vasi na zahodu države. Poročajo tudi o številnih posilstvih žensk in deklet, ki naj bi podpirale Gbagboja. Na strani Quattarovih pripadnikov naj bi bilo marca več kot sto žrtev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.