Svet
23 ogledov

Gbagbojevi privrženci spet močnejši

SLONOKOŠČENA OBALA, NASILJE, GBAGO, VOJAKI
1/12
Žurnal24 main
Silam, ki so zveste nekdanjemu predsedniku Laurentu Gbagboju, je po navedbah ZN uspelo, da so ponovno osvojile nekatere predele Abidjana.

Generalni podsekretar ZN za mirovne operacije Alain Le Roy je v petek zvečer v New Yorku dejal, da so sile, zveste Gbagboju, le nekaj kilometrov oddaljene od hotela Golf, kjer je sedež misije ZN v tej državi.

Še pred nekaj dnevi se je zdelo, da je le vprašanje nekaj ur, kdaj se bo Gbagbo predal in oblast predal izvoljenemu, mednarodno priznanemu predsedniku Alassaneju Ouattari.

FOTOGRAFIJE IZ SLONOKOŠČENE OBALE SI OGLEJTE V GALERIJI.

Le Roy je ob tem potrdil, da so Gbagbojevi zaupniki prišli do predstavnikov ZN, da bi se pogajali o mirni predaji oblasti, a se zdaj zdi, da je to bila le pretveza, da so lahko v vmesnem času prerazporedili svoje sile.

Gbagboja naj bi podpirala angolska vojska
Le Roy je tudi potrdil, da Gbagbojeve enote v spopadih uporabljajo težko orožje. Mednarodne sile ZN so v začetku tedna civiliste poskušale pred temi napadi zaščititi s helikopterji. Po poročanju francoskega radia Europe 1 naj bi Gbagboja podpirale elitne enote angolske vojske.

Iz Bruslja pa so sporočili, da je EU deloma odpravila sankcije proti Slonokoščeni obali, s čimer naj bi okrepili "legitimno" vlado Ouattare. S seznama podjetij, ki jim je EU zamrznila premoženje, so tako črtali pristanišči Abidjan in San Pedro, naftno rafinerijo ter oblasti, ki so pristojne za izvoz kakava. Sankcije proti Gbagboju in njegovim zaupnikom ostajajo v veljavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.