Svet
6 ogledov

Gej v boj proti Berlusconiju

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekdanja črna ovca italijanske opozicije in odkrit homoseksualec Nichi Vendola želi na prihodnjih parlamentarnih volitvah premagati Silvia Berlusconija. Mu bo uspelo združiti levico?

Vendola, ki se je uspel povzpeti na glavni stol južnoitalijanske pokrajine Apulija, si želi poenotiti večno razdeljeno italijansko levico, ki sedanjih težav koalicijske vlade premierja Silvia Berlusconija ni uspela izkoristiti sebi v prid.

Tako se je 51-letni nekdanji komunist, katerega dovršeni govori so prežeti z marksizmom, samooklical za premierskega kandidata italijanske leve sredine. Njegov uspeh na lokalnih volitvah je bil za marsikaterega njegovega strankarskega kolega veliko presenečenje, saj je veljal za črno ovco stranke.

"Desnosredinska vlada je v krizi in vidim 50-odstotno možnost, da vlada ne bo preživela. Videti pa je tudi, da so levosredinske stranke obsojene, da volitve izgubijo, saj nimajo nobenega načrta. Njihovi politiki pa nimajo stika z drugimi deli države," je dejal v intervjuju za Reuters.

Beli Obama
Italijane je doslej uspel prepričati predvsem s svojo pojavnostjo. Nekateri ga zato že kličejo Beli Obama. Politični analitiki so tako prepričani, da bi lahko njegova karizmatičnost mobilizirala večje množice ljudi in omogočila italijanski levici ponovni naskok na oblast.

Pred slednjo je sicer še dolga pot, saj ji niti v zadnjih mesecih ni uspelo izkoristiti vpletenosti 73-letnega premierja v različne korupcijske škandale in odločitev vlade o 25 milijard evrov težkih varčevalnih ukrepih.

Namesto da bi ob rekordno nizki javnomnenjski podpori Berlusconijevi vladi levica iztržila kakšen dodaten glas volivcev, je tako na primer Demokratska stranka celo izgubila del podpore javnosti.

Hiperpolitična stranka
Po njegovem je za to kriva predvsem stranka sama, ki je v teh letih zamenjala že štiri voditelje. "Gre za hiperpolitično stranko, ki nima stika z ljudmi," je dejal Vendola, ki se je spomnil na zadnje lokalne volitve, ko je njegova stranka v Pugliji poleg njega predlagala še enega kandidata. Vendola ga je sicer v prvem krogu uspel premagati s kar 70 odstotki glasov.

Zaveda se, da se bo moral poleg gospodarskih in drugih vprašanj spopasti tudi z italijansko konzervativno družbo, če bo želel premagati Berlusconija. A kljub temu je prepričan, da je Italija pripravljena na premierja, kot je on. "Ljudje me imajo radi, ker se jim zdim avtentičen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.