Svet
15 ogledov

Geje iščejo na spletu, napadejo in ubijejo

Od leta 2004 je v Iraku umrlo najmanj 680 gejev, samo v zadnjih petih mesecih pa Žurnal24 main
Islamske milice in številne druge organizacije delujejo proti homoseksualcem tako, da jih izsledijo prek spleta, jih preganjajo, mučijo in ubijejo.

Dvaindvajsetletni Abu Hamizi preživi najmanj šest ur na dan na spletu in išče klepetalnice, kjer se zbirajo geji. Hamizi ne išče prijateljev, temveč žrtve. "To je najlažji način, da najdemo te ljudi, ki uničujejo islam. Uničujejo ugled naše vere, ki jo gradimo že stoletja," pravi Hamizi, ki organizira napade in umore svojih žrtev, ko jih najde na spletu.

 

Strah ga je stopiti iz hiše

Mladi Iračan Hašim je eden izmed gejev, ki so ga napadalci dobili v zasedo. Hašima je napadla skupina moških, mu odsekala prst in ga hudo pretepla. Dejali so mu, da se mora v enem mesecu poročiti in "zaživeti normalno življenje", sicer ga bodo ubili. "Od tistega dne nisem stopil iz hiše, saj me je preveč strah. Nimam niti denarja, da bi pobegnil," pravi obupani Hašim.

"Damo jim možnost, da prosijo za odpuščanje"
Skupina, ki jo vodi Hamizi, naj bi bila odgovorna za smrt 130 homoseksualcev v zadnjem letu. "Še živali si zaslužijo več usmiljenja kot ti izprijeni ljudje," meni zastopnik Hamizijeve skupine, ki ima svojo bazo v Bagdadu. "Ko jih dobimo v past, jim damo vedeti, zakaj smo jih ujeli. Pred smrtjo jim damo tudi možnost, da prosijo za odpuščanje," dodaja. Skupina na dan prek spleta najde dve žrtvi, za umore pa najamejo pripadnike lokalnih plemen.

Husein homoseksualcev ni preganjal
V času režima Sadama Huseina homoseksualnost ni bila preganjana. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Iran znan po zelo svobodni spolni politiki. Nasilje nad geji se je razširilo leta 2003. Od leta 2004 je v Iraku umrlo najmanj 680 gejev, samo v zadnjih petih mesecih pa 70.

Al Sadrova milica, imenovana vojska Al Mahdi, naj bi bila po poročanju organizacij za človekove pravice odgovorna za nasilje nad homoseksualci v severnem delu Bagdada, kjer moške nadlegujejo že, če so ti oblečeni po vzhodnjaški modi. Predstavnik notranjega ministrstva Abdul Karim Khalaf zanika, da je v napade in umore vpletena policija. "Iraška policija varuje vse iraške državljane, ne glede na njihovo spolno usmerjenost," je povedal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.