Svet
10 ogledov

Geji in lezbijke še kar v nemilosti Vatikana

Vatikan EPA
Na sinodi o družini, ki jo je sklical papež Frančišek, so se med škofi pokazale velike razlike. Papež je želel nakazati, da bo cerkev ubrala bolj milosten pristop opredeljevanja različnih vrst družin, a je konzervativna struja prevzela pobudo.

Ob koncu občutljive sinode o družini, ki je zaradi obravnavane tematike razburkala cerkvene kroge že pred in še bolj med samim srečanjem, ki se ga je udeležilo kakih 200 škofov in laikov, so škofje sprejeli zelo okleščeno poslanico.

Prava poroka je le med moškim in žensko

Škofje se niso strinjali niti z omiljeno delovno različico poslanice, v kateri so pisci nakazali spravljiveši odnos do homoseksualcev. Namesto, da bi geje in lezbijke sprejeli kot posamezniki, ki lahko pripomorejo k razvoju cekrve, so homoseksualnost označili kot eno od težav, s katerimi se morajo katoliške družine soočiti.  

“Homoseksualna nagnjenja je treba sprejeti z občutljivostjo in spoštovanjem,” je bilo zapisano v osnutku, kjer so še ponovili, da je za cerkev edina prava poroka tista med moškim in žensko. Na glasovanju ta odstavek ni prejel dveh tretjin glasov, ki so bili potrebni, da bi jih vključili v poslanico. 

"Cerkev ne sme nikogar izključevati"

Škofje so pretresali tudi problematiko vnovič poročenih ločencev, sestavljenih družin, umetne oploditve, splava in podpore materam samohranilkam do nasilja in spolnih zlorab v družinah.

V poslanici pred zaključkom sinode so škofje zapisali, da katoliška cerkev ne sme nikogar izključevati, konkretnejših opredelitev glede posameznih vprašanj pa niso vključili.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 08:10 21.oktober 2014.

    Mirko , a si končno ozdravel ?

  • Žurnalček 08:08 21.oktober 2014.

    To oni sami sebe spravljajo v nemilost ? Ja potem pa niso pedri ampak sadomazo !

  • erikkk 14:52 19.oktober 2014.

    Večinoma hodjo tja zarad maske