Svet
55 ogledov

Geji, ki se poročijo, so bolj zdravi

gej poroka, geja Shutterstock
Legalizacija porok dobro vpliva na zdravje homoseksualcev. Diskriminacija še vedno prisotna skoraj povsod.

Obiski gejev pri zdravniku so se po legalizaciji istospolnih porok v zvezni državi Massachusetts bistveno zmanjšali. Strokovnjaki opozarjajo, da obstaja močna povezava med zdravjem in srečo.

Mnogi izmed homoseksualcev, naj bi zaradi socialne izključenosti trpeli za depresijo. Bolj pa naj bi bili nagnjeni tudi k samomorom, imeli naj bi višji krvni tlak in bili zato dovzetnejši za različne bolezni.

Glede na izsledke raziskave, ki so jo opravili na vzorcu 1211 gejev, se je z legalizacijo obisk pri zdravniku zmanjšal za kar 13 odstotkov. Uredile so se težave s krvnim tlakom, zmanjšala se je depresija, med drugim tudi zaradi zmanjšanja stresa.

V raziskavo niso bile vključene lezbijke. Mark Hatzenbuehler, ki je vodil raziskavo, je dejal, da rezultati kažejo, da se z odstranitvijo ovir izboljša tudi zdravje. "Zakonska zveza dobro vpliva na zdravje, s čimer se zmanjša število s stresom povezanih težav."

Še vedno močno diskriminirani

Na žalost vsi homoseksualci nimajo takšne sreče. Prvo poročilo o človekovih pravicah istospolnih, biseksualcev in transseksualcev, ki so ga v četrtek objavili Združeni narodi (ZN), razkriva, da so ljudje po svetu zaradi svoje spolne usmerjenosti ali spola žrtve umorov, nasilja, mučenja, kazenskega preganjanja in diskriminacije na delovnem mestu, pri izobraževanju in zdravstveni oskrbi.

Visoki komisariat ZN za človekove pravice (OHCR) je v Ženevi ob izdaji poročila poudaril, da kršitve človekovih pravic "zahtevajo odgovor", in opozoril, da vlade pogosto prezrejo primere nasilja in diskriminacije zaradi spolne usmerjenosti ali identitete.

Visoka komisarka za človekove pravice Navi Pillay pa je ob predstavitvi poročila pozvala države po svetu, naj odpravijo zakone, ki kriminalizirajo homoseksualnost, odpravijo smrtno kazen za istospolne sporazume spolne odnose in uveljavijo učinkovito in celovito protidiskriminatorno zakonodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.