Svet
12 ogledov

Generalna skupščina rekordno proti smrtni kazni

Generalna skupščina ZN EPA
Generalna skupščina ZN je danes ponovno potrdila nezavezujočo resolucijo, ki poziva države k moratoriju na izvrševanje smrtne kazni. Generalna skupščina takšno resolucijo sprejme vsaki dve leti, tokrat pa je za moratorij glasovalo 111 držav, kar je največ doslej.

Francoska tiskovna agencija AFP navaja besede norveškega veleposlanika pri ZN Geira Pedersena, ki pravi, da kampanja proti smrtni kazni ni več le evropski projekt, ampak postaja globalna kampanja. Bienalno glasovanje proti smrtni kazni po njegovih besedah pošilja pomembno sporočilo mednarodni skupnosti in potiska države, ki še vedno izvršujejo smrtne kazni, v defenzivo.

Letos je bilo proti resoluciji 41 držav, 34 pa se jih je vzdržalo. Smrtno kazen po svetu še vedno izvršujejo v 21 državah, moratorij ali prepoved pa ima 150 držav. Države, ki še poznajo smrtno kazen, ne kažejo nobenih znamenj, da bi si premislile. Največ obsojencev na glavo prebivalca usmrtijo v Iranu. Lani so jih 650. Največ usmrtitev pa je na leto na Kitajskem in sicer več tisoč.

Proti so bile ...

Med državami, ki so glasovale proti moratoriju, so ZDA, Iran, Severna Koreja, Savdska Arabija in Indija. Generalna skupščina ZN je glasovala dan potem, ko je visoka komisarka za človekove pravice Navi Pillay pritisnila na Irak, naj se odpove smrtni kazni. V prvih šestih mesecih letošnjega leta so tam izvršili 70 usmrtitev, kar je več kot v celotnem letu 2011.

Za moratorij redno glasuje tudi Slovenija, ki smrtni kazni odločno nasprotuje. Ministrstvo za zunanje zadeve je ob dnevu proti smrtni kazni 10. oktobra sporočilo, da si že vrsto let prizadeva za njeno splošno prepoved po vsem svetu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.