Svet
1 ogledov

Generalna skupščina ZN pred težko nalogo

ban ki moon afp Žurnal24 main
Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je danes ob začetku zasedanja 62. Generalne skupščine ZN pozval države, naj se vključijo v vsebinsko razpravo o podnebnih spremembah.

Kot je dejal, se je sam posvetil intenzivnemu delu na tem področju, pa tudi pri drugih aktualnih vprašanjih, kot sta Kosovo in Bližnji vzhod. " Ne delam si utvar, da bodo vprašanja Bližnjega vzhoda, Kosova, Afganistana ali podnebnih sprememb rešena čez noč. Reševanje vključuje dolgo pot in težko delo," je dejal Ban.

Kot je še povedal Ban Ki Mun, se je nekdanji makedonski zunanji minister Srgjan Kerim, ki bo vodil 62. Generalno skupščino, odločil, da bo vprašanje podnebnih sprememb postavil za glavno temo skupščine, saj je to vprašanje pritegnilo pozornost svetovne javnost. " Zagotovil bom, da bodo sestanki o tem vprašanju in številnih drugih resnično delovna srečanja, ki se bodo lotevala trdnih dejstev in prinašala trdne odločitve," je dejal Ban. Prihajajoča Generalna skupščina ZN pa bo po besedah Bana najbolj " intenzivno obdobje multilateralne diplomacije v zgodovini ZN".

Na dnevnem redu zasedanja je preko 160 točk, med njimi podnebne spremembe, financiranje za razvoj, reforme sekretariata in Varnostnega sveta, uresničevanje razvojnih ciljev tisočletja, trajnostni razvoj, nalezljive bolezni, boj proti terorizmu, pravice otrok in dialog med verami. Splošna razprava z nastopi svetovnih voditeljev se bo sicer začela šele 25. septembra, dan prej pa bo potekalo srečanje na visoki ravni o segrevanju ozračja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.