Svet
5 ogledov

Gestapovske metode nemških preiskovalcev?

Evri evro istockphoto Žurnal24 main
Potem ko so bile v Nemčiji razkrite velike davčne utaje, so se pristojni organi odzvali zelo odločno. Obširna preiskava pa je povzročila tudi številne burne odzive.

Obširna preiskava več milijard evrov težkih davčnih utaj nemških davčnih zavezancev, ki se je razširila tudi na Švico in Liechtenstein, dviga precej prahu. Zdi se, da je sprožila pravo besedno vojno, kjer s strelivom ne varčujejo na prav nobeni strani. Nemški ekonomist in vidni član socialdemokratske stranke Joachim Poß je Liechtensteinu navrgel očitek, da daje davčno potuho številnim nemškim državljanom in podjetjem. "Vedenje Liechtensteina spominja na vedenje malopridne države", je bil oster ugledni nemški strokovnjak. Dodal je še, da bo afera za Nemčijo končana šele takrat, ko bo Liechtenstein prekinil dosedanjo prakso dajanja davčne potuhe.

Obtoženi se branijo
Predsednik  združenja švicarskih bank Pierre Mirabaud je na nacionalni švicarski televiziji takole komentiral potek nemške davčne preiskave v Švici: "Uporabljajo metode, ki nekoliko spominjajo na metode zloglasnega gestapa." Mirabaud je v istem intervjuju povedal tudi, da nemški preiskovalci nimajo pravice od švicarskih bank zahtevati zaupne informacije v zvezi z utajami. Slednje so po njegovem mnenju posledica okorelega in zastarelega davčnega sistema.

Sicer so tudi številni nemški finančni strokovnjaki davčnemu sistemu pripisali precej krivde za razrast davčnih utaj. Kot je izjavil Paul Kirchof, ga sploh ne preseneča, da se glede na visoko obdavčitev dela v Nemčiji precej zavezancev poskuša izogniti izpolnjevanju svojih obveznosti. Nemčija naj bi se vprašala, zakaj se toliko njenih državljanov z nadpovprečnimi prihodki trudi na vse pretege izmakniti se davčnemu primežu. Davčni sistem naj bi bil preprost, pravičen in z ne preveč visokimi davčnimi stopnjami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.