Svet
17 ogledov

Ginekologi na prostosti

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Sedem ginekologov iz Hrvaške, ki so opravljali splave nezaželenih nosečnosti, so danes izpustili iz pripora. Storitve so dvakratno zaračunavali in jih prikazovali kot medicinsko upravičene.

Vseh sedem ginekologov, priprtih v odmevni policijski akciji "Ordinacija'', razen prvoobtoženega Davorja Fare, se bo odslej branilo s prostosti.

Sedem ginekologov iz okolice Varaždina, Koprivnice in Bjelovarja so prijeli konec oktobra zaradi suma opravljanja splavov pri nosečnostih, ki so bile sicer normalne, a nezaželene. Za njihove usluge naj bi zaračunavali od tisoč do 2.500 kun, prekinitve nosečnosti pa naj bi v dokumentaciji prikazovali kot medicinsko upravičene in storitve tudi fakturirali pri hrvaškemu zavodu za zdravstveno varstvo.

Kazniva prekinitev nosečnosti?

Po poročanju hrvaških medijev naj bi šlo za skupaj 54 splavov, med katerimi enega uvrščajo med kazniva dejanja, saj naj bi ga opravili po desetem tednu nosečnosti.
Sojenje sedmerici se je začelo v začetku novembra in je zaradi zaščite identitete prič zaprto za javnost. Državno pravobranilstvo v obtožnem predlogu za vse tožene stranke zahteva brezpogojno zaporno kazen, zaseg nezakonito pridobljene premoženjske koristi, zahtevajo tudi prepoved opravljanja zdravniškega poklica. Če bo ginekologom krivda dokazana, jim grozi pet let zapora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.