Svet
29 ogledov

Ginekologi nezakonito opravljali splave

Zdravnik Reuters
Varaždinsko sodišče je sedem ginekologov obsodilo na skupno deset let zapornih kazni, ker so zlorabili položaj in nezakonito prekinjali nosečnost.

Sodišče v Varaždinu je obsodilo sedem zdravnikov – nekatere na pogojno kazen, druge na kazen do dveh let in štirih mesecev zapora. Obsojena je bila tudi ena laborantka, trem od ginekologov pa so za eno leto prepovedali opravljati zdravniško delo.

Obsojenci bodo tudi morali vrniti denar, ki so ga med letoma 2007 in 2010 za splave prejeli od žensk.

Od 140 do 300 evrov na splav

Zdravniki so prekinjali normalne, a nezaželene nosečnosti, v uradnih dokumentih pa so navajali, da gre za patološke nosečnosti. Račune so pošiljali državnemu zavodu za javno zdravstvo in na ta način oškodovali državno ustanovo. To pomeni, da so za vsak nezakonit ginekološki poseg prejeli med 140 in 300 evrov, ki so jih zadržali zase.

Splav dovoljen

Zakon na Hrvaškem sicer dovoljuje prekinitev nosečnosti. Ženske lahko zahtevajo splav v bolnišnicah brez posebnega razloga ali odobritve do desetega tedna nosečnosti, ginekologi pa se v skladu s svojim prepričanjem lahko odločajo, ali bodo izvajali splav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.