Svet
1 ogledov

Gladka zmaga španske desnice

Veselje po zmagi Ljudske stranke na volitvah v Španiji. Reuters
Na volitvah v Španiji je desnosredinska Ljudska stranka po vzporednih rezultatih osvojila absolutno večino. Doslej vladajoči socialisti potolčeni.

Ob 20. uri so se zaprla vrata volišč na predčasnih volitvah, ki naj bi pomagale Španiji, da se izvleče iz globoke politične in gospodarske krize.

Oblast bo v roke po enem mandatu v opoziciji očitno spet prevzela Ljudska stranka (PP), ki naj bi v 350-članskem spodnjem domu parlamenta dosegla med 181 in 185 sedeži. Volivci so ji na vzporednih volitvah namenili 43,5 odstotka glasov. PP vodi Mariano Rajoya.

Socialisti dosedanjega premierja Joseja Luisa Zapatera so doživeli najhujši poraz po koncu Francove diktature leta 1975. V novem sklicu parlamenta naj bi imeli le med 115 in 119 sedeži. Prejeli so okoli 30 odstotkov glasov. Na volitve jih je sicer popeljal dosedanji notranji minister Alfredo Perez Rubalcaba, saj nepriljubljeni Zapatero ni več kandidiral.

Huda kriza med mladimi

Brezposelnost je v Španiji s skoraj 22 odstotki najvišja v Evropi, med mladimi pa jih je brez dela kar 45 odstotkov. Še leta 2007 je država beležila proračunski presežek, lani pa že 9,2-odstotni primanjkljaj.

Javni dolg glede na druge države v območju evra sicer ni zaskrbljujoče visok, je pa vrtoglavo visoka zadolženost zasebnega sektorja ter regij in mest.

"Rezi potrebni povsod"

Rajoy je pred volitvami dejal, da bodo "rezi potrebni povsod", razen pri pokojninah, sicer pa bo njegova prednostna naloga povrniti zaupanje v Španijo na mednarodnih finančnih trgih, da državi ne bi bilo treba zaprositi za mednarodno pomoč.

Ta teden je namreč donosnost na španske državne dolžniške vrednostne papirje z ročnostjo desetih let presegla sedem odstotkov, kar ne omogoča več vzdržnega zadolževanja.

Na volitvah je okoli 36 milijonov volivcev izbiralo 350 članov spodnjega doma parlamenta ter 208 senatorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.