Svet
12 ogledov

Glasovanje bodo podaljšali za štiri ure

Protesti v Egiptu Reuters
Glasovanje o osnutku nove ustave danes še v 17 provincah.

V Egiptu bo danes potekal še drugi del referenduma o osnutku nove ustave. V prvem delu pred tednom dni so volivci v desetih od skupaj 27 egiptovskih provinc osnutek podprli. Zanj jih je glasovalo 57 odstotkov, kar po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kaže, da bi lahko bila nova ustava danes potrjena.

Tokrat bodo glasovali v 17 provincah, opozicija, ki je po prvem delu opozarjala na številne nepravilnosti, pa želi mobilizirati volivce, da bi v čim večjem številu glasovali proti dokumentu. Novi ustavi v opoziciji nasprotujejo, ker po njihovem mnenju spodkopava pravice žensk in verskih manjšin ter pravico do svobode govora.

Miru še ne bo

To pa v državi ne bo prineslo pomiritve. Egipt namreč že tri tedne hromijo protesti za in proti novi ustavi oziroma za in proti predsedniku Mohamedu Mursiju, kar kaže na globok razkol v egiptovski družbi. V petkovih spopadih med podporniki in nasprotniki Mursija je bilo tako v Aleksandriji ranjenih 62 ljudi.

Ob današnjem referendumu ni poročil o incidentih, za varnost pa skrbi okoli 250.000 policistov in vojakov.

Čas bodo podaljšali

Na volišča je povabljenih skoraj 25 milijonov volivcev. Volišča naj bi bila odprta do 19. ure po lokalnem času, a se je volilna komisija tako kot minulo soboto odločila podaljšati glasovanje za štiri ure.

Bojkot sodnikov - referendum v dveh delih

Po prvem delu referenduma v Egiptu preiskujejo očitke, da so nekatera volišča nadzorovali sodne sluge in ne sodniki, kot to zahteva zakonodaja. Prav zaradi bojkota številnih sodnikov je bil egiptovski predsednik Mohamed Mursi primoran referendum sklicati v dveh delih.

Od skupaj 21.000 sodnikov jih je prvi del referenduma bojkotiralo 12.000, glede na ponedeljkovo odločitev sodniškega kluba pa se jih bo danes bojkotu pridružilo še skoraj 2600.

Egipt sicer že tri tedne hromijo protesti za in proti novi ustavi oziroma za in proti Mursiju, kar kaže na globok razkol v egiptovski družbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.