Svet
7 ogledov

Glasovnice kar na prodaj

Nepravilnosti zadnjih predsedniških volitev leta 2004 so Ukrajince pognale na ul Žurnal24 main
Pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini iznajdljivi državljani prodajajo svoje glasovnice. Na prodaj so tudi na svetovnem spletu.

V Ukrajini bodo v nedeljo potekale predsedniške volitve; soočila se bosta sedanji predsednik Viktor Juščenko in premierka Julija Timošenko.

Nepravilnost zadnjih predsedniških volitev: do 40-kratno oddajanje glasov, neposredni pritiski na volivce, sumljivo visoka, v nekaterih predelih države tudi do 99-odstotna volilna udeležba.

Slednja je pri ustoličenju na premierski stolček napovedala zlasti boj proti korupciji; raznovrsten kriminal pa v tej nekoč najbogatejši republiki Sovjetske zveze ni izkoreninjen. Obsežna je tudi domišljija njihovih državljanov, kako do denarja.

Pred volitvami so se spomnili prodajati glasovnice; oglasi so kar na svetovnem spletu. Kot poroča Reuters, se cena giblje od 37 do 63 ameriških dolarjev.

"Popolnoma vseeno mi je, kdo bo zmagovalec. Imam tri glasovnice na prodaj; dve v Kijevu, eno v Bili Cerkvi. Cena: 500 hrryvnij po glasu," tako se glasi eden izmed oglasov na spletu. V drugem oglasu piše: "Ne verjamem v demokracijo in zato prodajam svojo glasovnico."

Državna varnostna služba ni želela komentirati prodaje glasovnic na spletu, opozorila pa je, da je kupovanje glasovnic nezakonito.

Politični analitik Volodimir Fesenko meni, da je pojav možno pripisati razočaranju in vse bolj ciničnemu stališču volivcev proti politiki in politikom. Ukrajina se nahaja v globoki gospodarski krizi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.