Svet
3 ogledov

Glavarjev politični imperij se bo delil

Haider je bil žrtev političnih nasprotnikov, ki so se zbali njegovega ponovnega Žurnal24 main
Sobotna smrt prekaljenega političnega populista Jörga Haiderja je Avstrijo postavila pred kup vprašanj. Haiderjeva stranka je na čelo glavarja avstrijske Koroške predlagala Gerharda Dörflerja.
 

Pokopan bo v Medvedjem dolu

Uradna žalna slovesnost za koroškim deželnim glavarjem bo v soboto v središču Celovca. Haiderjevo truplo bo do četrtka ležalo v Dvorani grbov v prostorih koroškega deželnega zbora, nato naj bi ga zažgali, njegov pepel pa pokopali v Medvedjem dolu (Bärental), kjer je Haider živel. Ali bo pokop javen, za zdaj ni jasno.

Ker je Haiderjeva politična kariera bolj kot na njegovi stranki ali politiki temeljila na karizmi, njegova smrt tako v avstrijsko zvezno kot v koroško deželno politiko prinaša določene spremembe.

BZÖ prevzel Petzer

Vodstvo stranke Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) je za novega predsednika stranke soglasno imenovalo dosedanjega generalnega sekretarja in tiskovnega predstavnika stranke Stefana Petznerja.

Haider je svojo politično pot začel že davnega leta 1977 v Svobodnjaški stranki (FPÖ), ki jo je 14 let tudi vodil. Leta 2005 je stranko zaradi nesoglasij zapustil in ustanovil svojo stranko Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ). Slednja je na nedavnih državnozborskih volitvah dosegla 10,7 odstotka.

© grafika Žurnal24

 
Bo Strache drugi Haider?
"Na sestavo koalicije smrt Haiderja ne bo vplivala," meni Lojze Kos , dolgoletni dopisnik RTV Slovenija z avstrijske Koroške. Vpliv Haiderjeve smrti bo po Kosovih besedah viden na daljši rok.

"Haiderjeva BZÖ je na zadnjih volitvah dobila deset odstotkov. Veliko vprašanje je, komu bodo šli ti glasovi na prihodnjih volitvah,"
se sprašuje Kos. Stranka bo po Kosovem mnenju zaradi smrti karizmatičnega voditelja namreč izgubila precej podpore volivcev. Če bi se slednji odločili za programsko najbližje svobodnjake Heinz-Christiana Stracheja , bi ti lahko postali najmočnejša stranka v avstrijskem parlamentu.

 

Bo Haiderja nasledil Dörfler?

Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) je za naslednika Jörga Haiderja na položaju deželnega glavarja avstrijske Koroške danes soglasno predlagalo Gerharda Dörflerja. Dežela FJK pa bo ob Haiderjevem pogrebu prekinila  delo.

Na Koroškem razpršitev
"Na Koroškem je imel Haider več kot 40-odstotno podporo. Veliko vprašanje je, kaj se bo zgodilo po njegovi smrti," pravi Kos. Meni, da bo ob odsotnosti karizmatičnega voditelja del njegovih glasov pripadel drugim strankam. Strachejevim svobodnjakom, ki s Koroško niso posebej povezani, zmage tu ne pripisuje.

Kos hkrati opozarja, da Haiderjeva smrt ne pomeni nujno izboljšanja odnosa do slovenske manjšine. "Koroški nacionalni moment ni bil Haiderjeva izmišljotina, ampak je tu prisoten že vse od plebiscita o priključitvi Koroške Avstriji," opozarja Kos.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.