Svet
345 ogledov

Glavno besedo v Agrokorju bodo imeli Rusi

Agrokor EPA
Ruski banki bosta v novem Agrokorju prišli do skoraj polovičnega deleža.

Po načrtu poravnave z upniki Agrokorja, o katerem bodo po napovedih odločali v drugi polovici tega meseca, bi največji lastnici novega Agrokorja postali ruski banki Sberbank in VTB. Delničarji novega koncerna bi bili še imetniki obveznic, banke na Hrvaškem in dobavitelji.

Sberbank in VTB naj bi v prestrukturiranem koncernu, očiščenem vseh dolgov, dobili med 40 do 48 odstotka delnic.

Od 20 do 25 odstotkov bi jih dobili imetniki obveznic, od tega od 10 do 12 odstotkov tisti, ki jih zastopa ameriški sklad Knighthead Capital.

Med osem in 12 odstotkov koncerna bi obvladovale banke na Hrvaškem, med pet do osem odstotkov pa dobavitelji in drugi upniki, danes podrobnosti predloga načrta poravnave z upniki razkriva hrvaški časnik Jutarnji list.

Banke bodo dobile vse, dobavitelji pa 80 odstotkov

Načrt naj bi predvideval 100-odstotno poplačilo finančnih upnikov, 80-odstotno poplačilo dobaviteljev blaga in storitev, 55-odstotno poplačilo upnikov iz naslova posojil roll up, 51-odstotno poplačilo dobav na kredit, 48-odstotno poplačilo zavarovanih upnikov, 17-odstotno poplačilo nezavarovanih finančnih in meničnih upnikov ter 35-odstotno poplačilo nezavarovanih meničnih upnikov, ki sklenejo dogovor z imetniki regresne pravice.

Kaj bo z Mercatorjem?

Po načrtu poravnave bo imela ruska Sberbank možnost, da svoj 18,53-odstotni delež v Mercatorju zamenja za delež v novem Agrokorju. Delež Sberbank bi prevzela nova krovna holding družba s sedežem na Nizozemskem Aisle Dutch TopCo, razmerje zamenjave bodo določili naknadno. Po informacijah hrvaškega časnika naj bi možnost zamenjave imeli tudi ostali mali delničarji Mercatorja.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade Fabris Peruško ni želel razkriti podrobnosti predloga poplačil. Skrajni rok za dogovor s potrditvijo sodišča je 10. julij, ko se bo, če hrvaška vlada ne bo odločila drugače, iztekel mandat izredni upravi Agrokorja. Peruško je dejal, da načrt podpira več kot dve tretjini upnikov, s čimer bi dosegli zakonsko potrebno večino za njegovo izglasovanje.

Je pa priznal, da jim na poti do sklenitve sporazuma stojijo upniki Adris, Agram in Alca, ki izpodbijajo terjatve, prijavljene s strani drugih finančnih posojilodajalcev. Vendar pa sta Alca in Agram izrazili pripravljenost za nadaljevanje pogovorov in iskanje rešitev. Po neuradnih informacijah časnika naj bi na kompromis medtem Agram že pristal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 11:12 03.junij 2018.

    Sam da Hrvatarji odpadejo , pa bo vse v redu !

  • Žurnalček 11:11 03.junij 2018.

    48 % poplačilo ZAVAROVANIH upnikov ???? Zakaj se potem imenujejo zavarovani ???