Svet
9 ogledov

Glavoboli zaradi 3D-konzole

(Foto: EPA) Žurnal24 main
V Veliki Britaniji nekateri uporabniki najnovejše konzole Nintendo 3DS poročajo o zdravstvenih težavah. ZPS: Trirazsežne iluzije ne uporabljajte prepogosto.

Več tisoč potrošnikov poroča o močnih glavobolih in vrtoglavicah po uporabi tridimenzionalne konzole, pri kateri ni treba uporabljati posebnih očal, poroča britanski časnik Daily Telegraph.

27-letni Sundeep Tailor iz Lutona je dejal, da se je slabo počutil že samo po treh minutah uporabe konzole 3DS.

Nintendo 3DS je mogoče kupiti tudi v Sloveniji.

Ali so kupci že poročali o kakšnih težavah zaradi konzole, smo vprašali enega izmed večjih trgovcev z zabavno elektroniko pri nas Big Bang. Odgovore še čakamo.

Ko pa je želel izdelek vriniti prodajalcu, mu ta ni želel vrniti celotne kupnine. Vrnil bi mu le 199 evrov oziroma 33 evrov manj, kot je znašala cena konzole ob nakupu.  

"V 24 urah sem izgubil denar. V enakem položaju se je zanesljivo znašlo še več ljudi," je Tailor dejal za časnik The Sun.

ZPS: Naprave ne uporabljajte prepogosto
Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so za zurnal24.si dejali, da je izdelovalec že ob prvih uradnih predstavitvah izdal priporočilo, da naj konzole ne bi uporabljali mlajši od šestih let, saj lahko poškoduje njihove oči.

"Potrošniške organizacije se zavzemamo za varno uporabo različnih naprav, zato svetujemo, da tudi starejši od šestih let trirazsežne iluzije ne uporabljajo prepogosto, staršem pa priporočamo, da napravo zaklenejo in mlajšim otrokom omejijo uporabo trirazsežne grafike na minimum," je svetovala Mateja Videčnik iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Kot smo opozarjali že pri gledanju televizorjev 3D, imajo lahko nekateri ljudje težave – na eni strani z dojemanjem trirazsežne slike (obstaja določen odstotek ljudi, ki je ne zaznajo), na drugi strani pa z glavobolom ali drugimi težavami, povezanimi z načinom prikazovanja tovrstnih podob. Gre namreč za iluzijo, ki 'zmede' naše možgane.

V primeru Nintendovih konzol se to zgodi brez očal, česar ni imela še nobena do zdaj prodajana širše dostopna naprava.
Mateja Videčnik, ZPS

Zdravstvene težave je treba dokazati
In kako ukrepati v primeru, da bi zaradi nove konzule pri zahtevi za povrnitev kupnine imeli podobne težave kot omenjeni Britanec?

V primeru, da prodajalec napako prizna, mora potrošniku vrniti kupnino.

"Če napake ne prizna, pa je obstoj napake treba dokazovati s strokovnim mnenjem. V primeru, da bi se izkazalo, da je izdelek res nevaren zdravju, bi lahko potrošniki zahtevali vračilo kupnine,"
je še dejala Videčnikova.

Nintendo: Negativni učinki so kratkotrajni
Tiskovni predstavnik Nintenda je za britanski časnik dejal, da so odzivi na njihovo novo pridobitev do zdaj pozitivni in da nekateri trgovci poročajo o vračanju izdelkov s strani kupcev. A kot je dejal, se za to odloči zelo malo kupcev.

"Nintendo 3DS je oblikovan tako, da uporabniku omogoča prilagoditev stopnje 3D-učinka, tako da lahko vsakdo še vedno uživa pri njegovi uporabi. Ob gledanju 3D fotografij, filmov ali televizije se lahko posamezniki soočajo s kakšnimi težavami. Ti učinki so kratkotrajni; veliko ljudi lahko po krajšem odmoru brez težav nadaljuje z njegovo uporabo," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.