Svet
3688 ogledov

"Gledal sem, kako izginjajo glave"

Donava, nesreča ladje Epa
Preživeli opisujejo grozote, ki so jih doživljali ob nesreči na Donavi.

Preživeli potniki nesreče, do katere je prišlo na Donavi pri Budimpešti, so za južbokorejske medije opisali trenutke ob nesreči in po njej. Povzemajo jih tudi ostali svetovni mediji.

Eden izmed poreživelih je povedal, da se spominja, kako se je plovilo prevrnilo in potonilo. "V tem trenutku je bilo na palubi okrog dvajset ljudi, v spodnjih kabinah še deset. Tisti na palubi so padli s plovila, tisti v kabinah najverjetneje niso mogli ven," opisuje preživeli v nesreči.

Drugi moški opisuje, da je uspel najti rešilni pas in se ga oprijeti. Vrv je vrgel še do drugega moškega, ki ga je opazil v vodi, da sta se nato oba rešila. "Videl sem, kako glave drugih ljudi izginjajo pod vodo," je še povedal južnokorejski turist.  

Kot še poročajo južnokorejski mediji, so se turisti, ki so potovali s turistično ladjo, že na začetku plovbe pritoževali, da na njej ni rešilnih jopičev. Madžari to zanikajo.

Donava Budimpešta mesreča ladja Grozljivka Svet Velika tragedija na Donavi: V nesreči turistične ladje umrlo sedem ljudi

Donava, nesreča ladje | Avtor: Epa Epa

Preiskovalci sicer še preiskujejo, zakaj se je plovilo Viking Sigyn, dolgo 135 metrov, zaletelo v manjše turistično plovilo in ga potopilo. Posnetek, ki ga je objavila madžarska policija, prikazuje, da sta se oba premikala v isti smeri.

Prve informacije glede okoliščin nesreče je podal predstavnik madžarske policije Adrian Pal: "Obe plovili sta se premikali v smeri severa. V trenutku, ko sta se nahajala med dvema stebroma mostu se je iz neznanega razloga manjše plovilo preusmerilo proti večjemu. Ko sta plovili trčili, se je manjša turistična ladja prevrnila na bok in le v sedmih sekundah potonila."

Madžarske oblasti še vedno pogrešajo 20 turistov z ladje; iskanje so razširili vse do Srbije. Na prizorišče je svojo ekipo poslala tudi Južna Koreja. Medtem sta se preko telefona pogovarjala tudi predsednik Južne Koreje Moon Jae-in in madžarski premier Viktor Orban. Slednji je zagotovil, da madžarski pristojni delajo vse, kar je v njihovih močeh.

Donava, nesreča ladje | Avtor: Epa Epa

Video posnetek nesreče na Donavi Pretresljivo Svet Video kamere ujele trenutek, ko se je na Donavi zgodila nesreča

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.