Svet
48 ogledov

Globalne posledice

jedrska elektrarna Žurnal24 main
Ko se gorivo močno segreje, kovinske srajčke, v katerih je gorivo neprodušno zaprto, reagirajo. Začne se sproščati vodik, ki pa v stiku z zrakom eksplodira.
Če bi se v ozračje sprostil radioaktivni jod, bi morale oblasti prebivalcem razdeliti jodove tablete. Vendar potrebe po tem na Japonskem za zdaj še ni bilo.
Igor Jenčič

V nuklearki Fukušima je ponoči odjeknila še tretja eksplozija vodika, ogenj pa je izbruhnil tudi v četrtem reaktorju, a jedrske oblasti pravijo, da je pod nadzorom.

Do kakšnih eksplozij sploh prihaja in kakšno funkcijo imajo regulativne palice in raven vode, nam je povedal Igor Jenčič iz Agencije za radioaktivne odpadke.

Vse odvisno od vode
Regulacijske palice v reaktorju se uporabljajo zato, da se verižna reakcija ustavi in s tem je reaktor ugasnjen, je za zurnal24.si povedal Jenčič. Vendar je reaktorje še naprej treba hladiti z vodo, ker zaradi radioaktivnih snovi v gorivu še vedno oddajajo radioaktivno energijo.

V normalnih razmerah voda v celoti pokriva in zaliva gorivo v reaktorju. "Na Japonskem črpalke zaradi izpada elektrike niso delale, zato se je voda segrela in izparela. Gorivo je tako prišlo na suho, temparatura je narastla in tako je prišlo oziroma lahko pride do poškodb goriva, tudi taljenja, in tako se v večji meri lahko sproščajo radioaktivne snovi. V tem primeru ne more priti do jedrske eksplozije," pove Jenčič.

Vodik v stiku z zrakom eksplodira

"Ko se gorivo močno segreje, kovinske srajčke, v katerih je gorivo neprodušno zaprto, reagirajo. Začne se sproščati vodik, ki pa se v stiku z zrakom, ko ga spustijo ven iz reaktorja, vžge kot eksplozivni plin in takrat pride do eksplozije."
Takšna eksplozija lahko poškoduje strukturne materiale, in če poškoduje zadrževalni hram, lahko radikativne snovi pridejo v okolje.

Globalne posledice
Treba se je zavedati, da je Japonsko prizadela ena največjih naravnih katastrof, kar jih je bilo v zgodovini, pravi Jenčič in dodaja: "Imamo 10 tisoč mrtvih, ogromno ekonomsko škodo. Zaradi jedrske katastrofe bo predvsem velika ekonomska škoda, zdravstevene posledice bodo minimalne ali pa jih sploh ne bo, ker so ljudi pravočasno izselili."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.