Svet
12 ogledov

Gmail naj bi bil bojda varnejši pred NSA

Gmail Prtscr Gmail
Google je v petek sporočil, da je zaostril zaščito svojega poštnega servisa Gmail pred možnostjo vohunjenja, s tem pa naj bi bili uporabniki po vsem svetu varnejši tudi pred ameriškimi oblastmi.

Ves promet prek Gmaila je odslej kodiran. Možnost kodiranja je sicer pri Googlovem poštnem servisu obstajala praktično že od začetka, od leta 2010 pa je bilo primarno vključeno, a ga je lahko uporabnik še vedno izklopil. Odslej pa to ne bo več mogoče, poroča Time.

"Današnje spremembe pomenijo, da nihče več ne more prisluškovati vašim sporočilom, medtem ko se ta pretakajo med Gmailovimi strežniki - ne glede na to, ali uporabljate javno wifi točko ali pa ste prijavljeni v vašem računalniku, telefonu ali tablici," je Google zapisal v petkovem sporočilu. Novost pa je, da je vsako e-sporočilo zakodirano tudi v notranjem prometu med uporabnikom in Gmailovim strežnikom. "To je bila naša prioriteta vse od razkritij lansko poletje," so dodali.

Čeprav uradni Gmailov blog poimensko ne imenuje 'razkritij', je jasno, da gre za afero v povezavi z nekdanjim sodelavcem ameriške agencije NSA Edwarda Snowdna, ki je razkrinkal, kako ameriške oblasti nadzirajo celotni svetovni splet. 

Kaj pa, če nimate Gmaila?

Time sicer izpostavlja, da je Googlova posodobitev korak v pravo smer, a opozarja, da to še ni dovolj. Vse našteto glede boljše varnosti namreč velja le za promet med uporabniki Gmaila, če pa je sporočilo poslano nekomu, ki ima poštni naslov odprt pri drugem ponudniku, je možnost vdora v sporočilo lahko še vedno znatna, opozarja Time. Gmail popolne zaščite v tem primeru ne obljublja, saj veliko drugih ponudnikov še ne omogoča kodiranja sporočil. Prav tako po mnenju Timea Google še sam ne ve, kakšen je obseg NSA-jevega vdora v Gmail in kakšne tehnike uporablja, saj morda ne uporablja klasičnih orodij temveč ima dostop do "stranskih vrat".

Obama na tajnem sestanku ni pomiril spletnih velikanov

Prav v petek so se vodje vseh največjih IT podjetij na svetu zbrali na tajnem sestanku pri ameriškem predsedniku Baracku Obami. Tam so bili tako direktor Googla Eric Schmidt, kot ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, Reed Hastings, vodja spletnega ponudnika videovsebin Netflixa, pa Drew Housten, direktor servisa za shranjevanje v oblaku Dropbox in drugi. Obama jim je glede na uradno sporočilo, s katerim je administracija obvestila javnost o sestanku, želel potrditi zavezanost Washingtona, da reformira način zbiranja podatkov o uporabnikih interneta ter k spoštovanju zaščite pravic uporabnikov, s čimer naj bi si povrnili zaupanje ljudi po vsem svetu.

A Mark Zuckerberg, ki je pred dnevi izrazil svoje frustracije zaradi nadaljevanja početja ameriških oblasti, je po včerajšnjem sestanku sporočil, da obljube Obame preprosto "niso dovolj". "Ljudje po vsem svetu si zaslužijo obljubo, da bodo informacije o njih na spletu varne. Facebook bo nadaljeval s pozivi ameriški vladi k večji transparentnosti glede njenega početja in k večji zaščiti osebnih svoboščin."

Komentarjev 1
  • kitajc 19:20 22.marec 2014.

    ta je pa ena boljših. Jenkiji nas bodo branili pred jenkiji. Ha ha