Svet
129 ogledov

Gnusni detajli zlorab v tovarni Ivanke Trump

Ivanka Trump Žurnal24 main
Delavci kitajske tovarne obutve v lasti hčerke ameriškega predsednika so podali pričevanja o zlorabah, ki jih doživljajo, poroča Independent.

Delavci iz tovarne Ivanke Trump so novinarjem agencije Associated Press izpovedali svoje zgodbe o fizičnih in psihičnih zlorabah, ki jih doživljajo na delovnem mestu. Zaradi strahu ali maščevanja so prosili, da jim agencija zhagotovi anonimnost.

Delavci so navedli posebno hud primer, v katerem se je v lanskem letu ena izmed nadzornic v tovarni tako razjezila na enega izmed delavcev, da ga je udarila s peto čevlja, pri čemer mu je na glavi prizadejala odprto rano.

"Bilo je polno krvi. Peljali so ga mimo mene, videl sem ga. Krvavel je iz rane na sredini glave," je povedal eden izmed sogovornikov agencije Associated Press.

Vsi so kot primere zlorab navajali delo preko delovnega časa, nizke plače, verbalne zlorabe delavcev in celo fizično obračunavanje z njimi.

Prepovedali so jim, da bi govorili z novinarji

Prejšnji mesec so tri aktiviste, pripadnike organizacije China Labour Watch, ki so pod krinko zbirali dokaze o zlorabah v tovarni Ivanke Trump, pri njihovem početju razkrili in priprli. Včeraj so jih oblasti izpustile in pripora

Ustanovitelj organizacije je tovarno opisal kot eno najhujših primerov zlorab na delovnem mestu, ki jih je videl v svojem 20-letnem delu. Odkrili so, da delavci v tovarni hčerke ameriškega predsednika nekateri zaslužijo le dolar in pol na uro, pri čemer tovarna krši kitajske zakone.

Do nedavnega so imeli delavci pravico le do enega ali dva prosta dneva v celem mesecu. Organizacija China Labour Watch je objavila, da so bili prisiljeni podpisovati potrdila o lažnih podatkih glede višine svojih plač, poleg tega so jim nadrejeni prepovedali, da bi v javnosti govorili o pogojih dela, ki veljajo v tovarni. 

Tovarna v lasti Ivanke Trump je za Associated Press zavrnila navedbe delavcev ter izpostavila, da so nekatere popolnoma lažne, nekatere izvzete iz konteksta, tretje pa pretiravanje. Ivanka Trump sama primera ni želela komentirati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Donat Goricar 10:12 01.julij 2017.

    Bi morda še verjel, vendar menim, da gre vse skupaj na račun gonje proti D. Trumpu, zato verjamem, da se ne izbira sredstev in načina.

  • matermila 06:36 01.julij 2017.

    In zakaj ne pišete o zlorabah v slovenskih firmah,ki niso daleč od teh,ki jih navajate.Delo preko rednega delovnega časa,šikaniranje na delovnem mestu,prepoved javno govoriti o pogojih dela,nizke urne postavke(pod zakonsko določenimi)neizplačevanje nadurnega dela in še bi lahko našteval.Samo pretepajo še ...prikaži več delavcev ne,pa še to bi se našlo.Ni treba na Kitajsko,da najdeš vse kar ste napisali,tega je v Sloveniji na pretek.

  • Jožef Koprivnikar 12:56 29.junij 2017.

    Tako početje je sramotno, če je resnično in ni plod domišlije