Svet
7085 ogledov

Google ga je peljal prek zrušenega mostu, voznik umrl

aplikacija google maps Profimedia
Družina moškega, ki je umrl potem, ko je zapeljal na podrt most, toži Google. Trdijo, da je umrl, ker Google ni posodobil svojih zemljevidov.

Družina Philipa Paxsona toži Google, ker v svoji aplikaciji zemljevidi ni posodobil podatkov. Na zemljevidu tako ni bilo razvidno, da se je most v Hickoryju v Severni Karolini pred devetimi leti delno porušil. 

Philip Paxson je umrl septembra 2022, ko je zapeljal na poškodovani most. Avto je zletel v reko, voznik se je pri tem utopil. Oče dveh otrok se je vračal domov z zabave za hčerkin deveti rojstni dan. Rojstni dan so praznovali pri prijateljih. Njegova žena je pred tem odpeljala njuni dve hčerki domov, on pa je pomagal pri čiščenju in se je domov vračal kasneje. 

"Ker mu lokalne poti niso bile poznane, se je zanašal na Googlove zemljevide, da ga bodo varno pripeljali domov do žene in hčerk," so v izjavi zapisali odvetniki družine. V temi in dežju je pri vožnji sledil Googlovim navodilom, ki pa niso bila osvežena. 

Družina je kasneje izvedela, da je bil most, na katerega je zapeljal Paxson skoraj desetletje podrt. Okoliški prebivalci so večkrat obvestili Google, naj spremeni zemljevide, po tem, ko se je leta 2013 most podrl, trdijo v tožbi. V času nesreče na kraju ni bilo fizičnih preprek, ki bi voznikom onemogočile, da bi zapeljali na most, saj so jih vandali odstranili. 

Družina toži tudi tri lokalna podjetja, ker naj bi bila njihova dolžnost vzdrževati most. "Najini deklici sprašujeta, kako in zakaj je njun očka umrl, a jima ne znam pojasniti, ker sama kot odrasla oseba še vedno ne morem razumeti, kako so lahko odgovorni za GPS navodila in most ravnali tako neodgovorno," je v izjavi dejala žena Alicia Paxson

Iz podjetja Google so za AP News dejali, da družini izrekajo sožalje. "Naš cilj je zagotavljati točne informacije o poteh, tožbo še proučujemo," so dodali. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 10
  • Kmodri 09:28 22.september 2023.

    Če bi ravnal zgolj po navigacija bi bil že mrtev! Enkrat me je peš napotila po regionalki! Naj jih tožim?

  • rd2dmk2 20:03 21.september 2023.

    ko vse odpove preberi navodila --pravi Murphy.. ja no kdo pa prebere Garmin in podobne navigacije kjer piše lepo , da niso odgovorni za to , če ne upoštevaš promtnih predpisov in signalizacije. oni samo podajo smer. če je na ...prikaži več cesti znak za začasno prepoved. ja ... je treba znak videt, ne pa sam u ekran bult.. sem priča dnevno stotinam idiotov, ki peljejo mimo znakov za prepoved vožnje, ampak. garmin pravi. tam gre cesta.

  • bobubob 19:17 21.september 2023.

    Naravni procesi delujejo. Vsak, ki zanika zdravo pamet, se bo soočil s posledicami svojega pišmeuharjenja. Kljub temu, da ima neke z zakonom predpisane pravice. Narava takih 'pravic' pač ne priznava. In kdor bo (pre)dolgo vztrajal pri svoji edini delujoči pameti ...prikaži večti iz 'telefona', brez katerega kmalu še sca*t ne bomo smeli, bo pač (samo)terminiran.