Svet
119 ogledov

Google jih je močno dobil po glavi

Google Google
Evropska unija je kaznovala Google z rekordno kaznijo zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje.

Evropski urad za konkurenco je danes objavil odločitev v dolgotrajnem postopku, ki ga je uvedel zaradi sumov, da Google zlorablja svoj položaj na trgu in sicer pri storitvah primerjanja cen. Ti sumi so se potrdili, urad pa je Googlu naložil presedenčno visoko kazen kar 2,4 milijarde evrov, ker da je favoriziral lastne iskalnike pred konkurenčnimi. Kršitve se nanašajo tudi na zlorabo Googlovega operacijskega sistema za mobilne naprava Android in za nekatere njegove oglaševalske produkte. 

Odločitev urada, ki ga vodi bojevita Margrethe Vestager, bo po mnenju New York Timesa imela velik vpliv na globalne digitalne servise, saj Evropska unija jasno sporoča velikim igralcem, naj spoštujejo zakonodajo s področja digitalnih servisov in spleta, ter uporabniško pravico do zasebnosti in izbire.

"Kar je počel Google, je proti antimonopolni zakonodaji EU", je zapisala v izjavi za javnost Vestagerjeva. "Drugim družbam jemlje možnost, da tekmujejo in da so sploh inovativna. In najbolj pomembno - evropskim potrošnikom je odvzel osnovno prravico izbire storitev in s tem vse prednosti inovacij."

Google je vseskozi zavračal krivdo ter trdil, da so prav njegove servisne storitve omogočile rast evropskega gospodarstva. Trdi tudi, da ima v Evropi ostro konkurenco v storitvah, kot jih nudita Amazon in eBay. Prav Googlova spletna trgovina je bila namreč deležna ostrih kritik EU.

Google mora sedaj sam od sebe podati predloge Evropski uniji, da s svojim poslovanjem ne bo več kršil zakonodaje. A celoten postopek, ki utegne spletnega giganta vsaj na evropskih tleh v določenem pogledu poslovanja vrniti deset let nazaj, bo še trajal, saj se bo Google na kazen pritožil.

Komentarjev 1