Svet
70 ogledov

Google v Rusiji čaka do 206 milijonov evrov kazni

Google Profimedia
Kazen bo Google doletela, ker še vedno ni izbrisal vsebine, ki v državi velja za nezakonito.

Ruski telekomunikacijski regulator Roskomnadzor bo od ameriškega tehnološkega velikana Google terjal od pet do 20 odstotkov njegovega letnega prometa (do 206 milijonov evrov) v Rusiji, ker še vedno ni izbrisal vsebine, ki v državi velja za nezakonito. S tem bo Moskva izvedla najstrožji ukrep zoper neko tuje tehnološko podjetje doslej.

Da snujejo tovrstno kazen, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass že potrdil prvi mož regulatorja Vadim Subotin. Pri Googlu gre za sistematično vztrajanje pri neizpolnjevanju ruske zakonodaje, je ocenil. Končni znesek kazni bo po njegovih besedah določilo sodišče.

Google bi moral sicer v Rusiji letos poravnati že za 32,5 milijona rubljev (393.320 evrov) kazni, pa tega še ni storil.

Roskomnadzor ima v postopku tudi drugega ameriškega tehnološkega velikana - Twitter. Kot je napovedal Subotin, bodo vse omejitve na njegovo delovanje v Rusiji sprostili, ko bo družbeno omrežje zbrisalo prepovedano vsebino. Na izbris po podatkih Tassa čaka še devet odstotkov zaznane prepovedane vsebine.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Rusija v želji, da bi povečala nadzor nad internetom v državi, občutno povečala pritisk na tuja tehnološka podjetja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.