Svet
6 ogledov

Googlov atlas ogroža varnost ZDA?

Googlovi zemljevidi so ponujali preveč nazorne podobe ameriških vojaških baz. Žurnal24 main
Spletni iskalnik Google se v programu Google Earth ponaša z nadvse podrobnim atlasom sveta. Po mnenju Pentagona nekateri deli tega programa predstavljajo grožnjo nacionalni varnosti ZDA.

Pentagon, ameriško obrambno ministrstvo, je izrazil zaskrbljenost, da se na Googlovih zemljevidih pojavljajo zelo podrobne fotografije nekaterih baz ameriške vojske. Konkretno je bila omenjena baza Fort Sam Houston v zvezni državi Teksas. Zato je obrambno ministrstvo na Google naslovilo zahtevo, naj onemogoči, da bi iskalnik programa Google Earth prikazoval sporne fotografije, ki bi lahko škodovale ameriški nacionalni varnosti.

Goggle pomirja strahove
Pri Googlu so že prisluhnili Pentagonovim zahtevam in onemogočili dostop do občutljivih fotografij. Poleg tega so se tudi obvezali, da v bodoče ne bodo več na ogled ponujali podrobnih, tridimenzionalnih panoramskih podob vojaških baz, iz katerih se da razbrati, kje so kontrolne točke, glavni štab, vojaška oprema in druge instalacije vojaških baz. Za objavo spornih fotografij so še podali uradno opravičilo, a tudi pristavili, da so jim v vojaških bazah fotografiranje dovolili.

Uradniki ameriškega obrambnega ministrstva so po tem incidentu bolj zavzeto pod drobnogled vzeli na svetovnem spletu dostopne programe z zemljevidi, da bi odkrili in po potrebi odstranili morebitne "nevarne" fotografije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.