Svet
11 ogledov

Googlu sedem milijonov dolarjev kazni

Google EPA
Googlova vozila s kamerami naj bi nezakonito prestregla informacije, poslane prek nezavarovanih brezžičnih omrežij. "Sedem milijonov dolarjev je za Google drobiž," pravijo v skupinah za zaščito pravic potrošnikov.

Ameriški internetni velikan se je pogodil za odškodnino v višini sedem milijonov dolarjev v tožbi, ki je bila proti njemu vložena v povezavi s sporno storitvijo Street View.

V poravnavi je Google obljubil še, da bo svoje zaposlene bolje podučil o zasebnosti podatkov ter da bo podprl nacionalno kampanjo, s katero bodo Američane opozarjali na potrebo po zavarovanju brezžičnih omrežij.

Google je kršil lokalno zakonodajo

Po podatkih ameriškega centra za zasebnost elektronskih informacij so preiskave zaradi obtožb, da so vozila, ki so fotografirale soseske za storitev Street View, zbirala tudi informacije iz nezavarovanih brezžičnih omrežij, stekle v več deset ameriških zveznih državah. Vsaj devet držav je ugotovilo, da je Google kršil lokalno zakonodajo.

Del dogovora o poravnavi je tudi Googlova obljuba, da bodo podatke o elektronskih naslovih, geslih, zgodovini brskanja in vse ostalo, kar so ujela vozila v ZDA med letoma 2008 in 2010, uničili.

"S poravnavo ščitimo pravice ljudi, informacije o katerih so bile zbrane brez njihovega privoljenja," je poudaril generalni tožilec v New Yorku Eric Schneiderman. "Potrošniki imajo pravico do zaščite ključnih osebnih in finančnih informacij pred neprimerno in nezaželeno uporabo s strani korporacij, kot je Google," je še poudaril.

"Podatkov nismo uporabili, niti pregledali"

V Googlu pa so zagotovili, da se trudijo spoštovati vse pravice do zasebnosti. "V tem primeru nam to ni uspelo, zato smo se hitro odločili poostriti sisteme," so poudarili. "Vodje projekta nikoli niso želeli teh podatkov, nismo jih uporabili, niti pregledali," so še zagotovili ob tem.

"Sedem milijonov je za Google drobiž"

Negativno pa so se na pogoje poravnave odzvali v skupinah za zaščito pravic potrošnikov. "Sedem milijonov dolarjev kazni je za Google drobiž," je tako poudaril vodja ene od skupin John Simpson. "Zahtevati od Googla, da poduči potrošnike o zasebnosti, pa je kot zahtevati od lisice, da kokoši poduči o tem, kako zagotoviti varnost kurnika," je bil še slikovit.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.