Svet
1 ogledov

Goreli ameriški supermarketi

Sodertalje je zaradi iraških beguncev dobilo vzdevek mali Bagdad. Žurnal24 main
V mestu Sodertalje, poznanem kot mali Bagdad, na osrednjem Švedskem so domnevno levičarski skrajneži zažgali štiri supermarkete, v katerih se prodajajo ameriški izdelki.

Požar, v katerem je po pisanju švedskih medijev sodelovalo kakih sto gasilcev, je popolnoma uničil štiri supermarkete, medtem ko je četrti precej poškodovan. Švedska policija za napade, v katerih na srečo ni bil nihče poškodovan, sumi ekstremno skupino protiameriških aktivistov. Tiskovna predstavnica policije v mestu Kia Samrell je povedala, da še nimajo konkretnih osumljencev, da pa preiskujejo, katera od protiameriških organizacij je odgovorna za napade.

Lani je odgovornost za dva manjša požara v mestu prevzela organizacija z imenom Global Intifada, ki ji švedske varnostne službe pripisujejo odgovornost tudi za napada na vozila danske in ruske ambasade leta 2005 in napad na poljski konzulat leta 2004. "Cilji organizacije so primarno države, ki so bile udeležene v vojni v Iraku, in švedska vojaška industrija," so zapisali. Švedski mediji so poročali, da je Global Intifada v zadnjem času večkrat pozvala prebivalce mesta, naj napadejo trgovine, ki prodajajo ameriške izdelke.

Sodertalje je industrijsko mesto z okoli 60 tisoč prebivalci, ki je pridobilo pozornost javnosti, ko je sprejelo okoli 6000 iraških beguncev. Po njih je dobilo tudi vzdevek "mali Bagdad". Požgani supermarketi so v švedskem lastništvu, vendar je večina proizvodov, ki se v njih prodajajo, ameriških. Ameriška ambasada v Stockholmu je prebivalce pozvala, naj bodo pri nakupovanju previdni in pozorni na sumljivo vedenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.