Svet
1774 ogledov

Gorenjevi radiatorji v ukrajinske domove brez ogrevanja

Slovenska pomoč Ukrajincem
1/7
Slovenska karitas
Slovenci pomagamo ukrajinskim ljudem sredi vojne.

Humanitarni davek skoraj eno leto trajajoče vojne v Ukrajini, ki ji na žalost ni videti konca, je ogromen. Po ocenah ZN znotraj Ukrajine potrebuje pomoč 17,7 milijona ljudi in 7,2 milijona tistih, ki so poiskali varno zatočišče v drugih državah. To so predvsem ženske, otroci, starejši, bolni in invalidne osebe, opominja Slovenska karitas. 

Najbolj ranljivim v Ukrajini je v začetku lanskega decembra slovenska humanitarna organizacija priskočila na pomoč tudi s finančno podporo ministrstva za zunanje zadeve v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva. V okviru tega izvaja projekt »Obnova doma za rehabilitacijo invalidnih otrok in mladih v regiji Žitomir in humanitarna pomoč za družine v Harkovu v Ukrajini« v skupni vrednosti 300.500 evrov. Ministrstvo prispeva 233.939 evrov, Karitas pa 66.561 evrov. 

Slovenska pomoč Ukrajincem | Avtor: Slovenska karitas Slovenska karitas

V sodelovanju s Karitas SPES v Ukrajini se s temi sredstvi v Zaričanih v regiji Žitomir obnavlja dom, kjer se bo letno v programu rehabilitacije lahko zvrstilo do 1.500 invalidnih otrok in mladih. Do sredine januarja pa se je v sklopu projekta 800 družinam iz območja Harkova zagotovilo in razdelilo peči na drva ali električne radiatorje, najranljivejšim tudi pakete s hrano in odeje.

Dodatno je v tem obdobju za nakup peči za ogrevanje za ranljive družine iz območja Harsona in Milolajiva in za nakup generatorjev za socialne programe Karitas Spes prispevala Nadškofija Ljubljana in občina Vransko, vsaka 10.000 evrov, ter drugi posamezniki in podjetja. 

Potrebe pa so še naprej ogromne, zato na Slovenski karitas nadaljujejo z zbiranjem sredstev za pomoč Ukrajini. Darovalci lahko nakažejo sredstva za pomoč na:  Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: Pomoč Ukrajini, Sklic: SI00 870. 

Slovenska pomoč Ukrajincem | Avtor: Slovenska karitas Slovenska karitas

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • janči 20:25 30.januar 2023.

    Vedno so tu tudi navadni, preprosti ljudje, ki nimajo s to norijo nobene povezave, nastradajo pa najbolj.

  • Grof 11:59 30.januar 2023.

    Ponovitev, ponovitev slo3. Noro programi na slo tv. iz dneva v dan parlamentarni odbor za zdravje danes dopoldne, svobodnjaki se obnašajo, kot tretješoci, se nasmihajo se posmehujejo, brijejo norca iz sebe, precednica odbora, se ob resnih zdravstvenih problemov, posmehuje, zasmehuje, ...prikaži več se arogantno obnaša, naspram govorcem desnice, barabija ki nima meja

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 10:29 30.januar 2023.

    Jaz za ukrajinske naciste ne dam nič!