Svet
16 ogledov

Gorijo avtomobili, smetnjaki in gume

Odprtje nove stavbe ECB
1/11
EPA
Ob otvoritvi novega sedeža ECB v Frankfurtu nasilni protesti.

Protesti gibanja Blockupy ob uradnem odprtju novega sedeža Evropske centralne banke (ECB) na obrežju reke Majne v Frankfurtu so se začeli nasilno. Protestniki v središču mesta policiste obmetavajo s kamenjem. V izgredih sta bila doslej ranjena najmanj en policisti in najmanj en demonstrant. Po navedbah prič je policijo obseg nasilja na današnjih protestih presenetil.

"Ozračje je napeto," je izjavila tiskovna predstavnica Claudia Rogalski. V predelu Frankfurt Ostend, kjer ima sedež ECB, skorajda ni cestnega križišča, kjer ne bi goreli smetnjaki, avtomobilske gume ali vozila. Protestniki tudi poskušajo prebiti policijsko blokado pred ECB, a jim je policija doslej to uspešno preprečevala.

Proti varčevalno usmerjeni politiki

Gibanje Blockupy napoveduje, da se bo aktivnosti, ki naj bi potekale ves dan, udeležilo vsaj 10.000 ljudi. Uperjene naj bi bile proti varčevalno usmerjeni politiki, ki jo zagovarjajo ECB, Evropska komisija in Mednarodni denarni sklad (IMF), pa tudi nekatere evropske države, med njimi Nemčija.

Blockupy je v Frankfurtu proteste priredil že spomladi 2013. Takrat je prišlo do izgredov, več je bilo tudi ranjenih. Tokrat organizatorji obljubljajo mirne, a barvite proteste. Vseeno so varnostne sile v pripravljenosti, območje okrog novega domovanja ECB pa bo močno zastraženo in zaprto za promet.

Novi sedež ECB gradijo že več let

Začetki projekta gradnje novega sedeža osrednje denarne ustanove evrskega območja segajo v leto 2008, ko je bil objavljen prvi javni razpis za izvajalca gradbenih del na projektu. Nanj se je prijavilo le eno gradbeno podjetje, ponujena cena pa je močno presegala predvideni finančni okvir, ki je bil sprva postavljen pri pol milijarde evrov.

Razpis so zato razveljavili, končno odločitev za gradnjo pa je Svet ECB sprejel konec 2009. Temeljni kamen za novi sodobni sedež ECB na vzhodu nemške finančne prestolnice so nato postavili v letu 2010, s čimer se je simbolno začela gradnja novega poslopja na območju zaščitene tržnice Grossmarkthalle iz 30. let prejšnjega stoletja.

Projekt, vreden 1,3 milijarde

Vrednost projekta je bila takrat ocenjena že na vsaj 850 milijonov evrov, na koncu pa se je povzpela na 1,3 milijarde evrov.

Niti časovno se gradnja ni iztekla po prvotnih načrtih. Zaključena bi morala biti konec leta 2013, a je bila sklenjena konec lanskega leta. Okoli 2900 zaposlenih na ECB (tudi ta številka je za 600 višja od prvih napovedi) se je nato iz stolpnice Eurotower in sosednjih stavb v središču mesta začelo seliti v nove prostore. V novi stekleni palači je tako že potekala decembrska seja sveta ECB.

Osrednji člen nove stavbe, zgrajene po načrtih dunajskega arhitekturnega biroja Coop Himmelbau, sta 180 in 165 metrov visoka steklena stolpa. Kompleks pa sestavljajo tudi adaptirani prostori nekdanje velike pokrite tržnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.