Svet
8 ogledov

"Gospod veleposlanik, spravite mojega moža v red!"

telefoniranje med vožnjo Shutterstock
S kakšnimi težavami se ljudje obračajo na britanska diplomatska predstavništva ...

Britansko zunanje ministrstvo je danes objavilo nenavadne zahteve, ki jih dobivajo britanski diplomati.

Neki moški je konzularno osebje v Rimu prosil, alie mu lahko prevedejo frazo, ki si jo je hotel vtetovirati, drugi pa je veleposlaništvo v Stockholmu prosil, naj preverijo žensko, ki jo je spoznal prek svetovnega spleta.

V več državah so diplomate nadlegovali z vprašanji, kateri kraj je najboljši za ogled nogometne tekme in skušali dobiti vstopnice za lanske olimpijske igre v Londonu. Nekateri so se pozanimali tudi o kontaktnih podatkih soproge nekdanjega člana legendarne skupine The Beatles Paula McCartneyja, Nancy Shevell.

Konzulat v Pekingu je neka ženska prosila za pomoč, ker je kupila nekakovostne nogometne copate, ki so bili narejeni na Kitajskem. V Tel Avivu pa so prejeli klic ženske, ki jih je prosila, ali lahko njenemu možu naročijo, naj se ukvarja s športom in se prehranjuje zdravo, da bi lahko dobila otroka.

Moški, ki se je v Kambodži poškodoval, ko je padel ob kamen, ki ga je sprožila opica, je prosil za pomoč pri pridobitvi odškodnine. Hotel je dobiti tudi zagotovilo, da se to ne bo več zgodilo. Neki moški pa je zaradi stave vprašal konzulat v Montrealu o barvi britanskega potnega lista.

131.211 neresnih klicev

Vprašanj, ki s konzularnim delom nimajo nobene povezave, pa se je v predstavništvih na jugu Evrope nabralo toliko, da je britansko zunanje ministrstvo februarja 2011 odprlo kontaktni center v Malagi na južni španski obali. Kar 39 odstotkov od 131.211 telefonskih klicev, ki jih je prejel ta center, s konzularnimi zadevami ni imelo povezave.

Vodja centra Steve Jones je dejal, da dobivajo številna čudaška vprašanja. Med drugim so jih vprašali, ali lahko ugotovijo ime ure, ki so jo nosili pripadniki britanske kraljeve mornarice med letoma 1942 in 1955.

Minister za konzularne zadeve Mark Simmonds je ob tem poudaril, da britanski diplomati vsako leto pomagajo več tisoč Britancem, ki se po svetu znajdejo v resnih težavah, in da je pomembno, da ljudje razumejo, kaj jim lahko nudijo v tujini. "Ne moramo pomagati pri organiziranju potovanj ali druženju, pomagamo pa tistim, ki imajo probleme," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.