Svet
58786 ogledov

Gostinec obupano išče natakarja, plača 11 tisoč evrov

Profimedia
V Nemčiji primanjkuje več kot 66.000 kuharjev, kuhinjskih pomočnikov, natakarjev in drugega strežnega osebja.

11.000 tisoč evrov na mesec bi lahko zaslužil kuhar ali natakar, ki bi dobil službo v restavraciji v kraju Soderstorf (Spodnja Saška) v Nemčiji. Toliko plače namreč ponuja tamkajšnji lastnik restavracije, ki obupan išče osebje.

Prav gostinstvo in hotelirstvo sta panogi, ki sta zaradi pandemije koronavirusa utrpeli največ škode. Zdaj ko posel znova raste, ko se gostje se vračajo, jim kronično primanjkuje kadra. Samo v gastronomiji več kot deset tisoč ljudi.

"11.000,00 evrov. Od zdaj naprej!" -  se glasi oglas Philippa in Christine von Stumm, lastnika stare lesene kmetije z gostinskim lokalom, kjer potekajo seminarji in različne prireditve. Kot je Philipp von Stumm povedal nemškim medijem, bi lahko na leto gostili 50 porok. "Povpraševanja je dovolj, le delovne sile je premalo. Zaradi tega se lahko dogovori za le 10 do 15 porok na leto.".

Primer gostinca iz Spodnje Saške ni edini. Nemška agencija za zaposlovanje je junija poročala o 33.160 prostih delovnih mestih v gostinstvu. V krovni organizaciji, ki združuje gostince, predvidevajo, da jim primanjkuje dvakrat toliko kvalificiranih delavcev. V Nemčiji primanjkuje več kot 66.000 kuharjev, kuhinjskih pomočnikov, natakarjev in drugega strežnega osebja. Gostinci zaradi pomanjkanja kadra uvajajo več prostih dni za delavce in krajšajo delovni čas. 

Gostinska panoga je v vzponu, še posebej v velikih mestih, kot so München, Berlin, Hamburg, Stuttgart in Dresden. A čeprav gre panogi dobro, jim primanjkuje ljudi, ki bi želeli delati. Nasprotno, mnogi odidejo, saj se dolgoročno ne vidijo v gostinstvu.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 16
  • fuckZ24 09:13 27.september 2023.

    Bena, bena. Za 11 k€/mes bi se narod tepel za službo. Razen če niso mermali, rigelniki, blodnjaki in podobna svojat.

  • Avatar karjola
    karjola 06:16 27.september 2023.

    Sej imajo polno inženirjev in doktorjev..... pa naj delajo

  • sandi76 19:41 26.september 2023.

    Kaj potem se tisti znameniti "wilkommen" ni preveč dobro obnesel ? Vabilo, s katerim je Merklova vabila migrante ni prineslo rezultatov ? Seveda ne, ekonomski migranti so prišlo po denar ne pa delat !