Svet
6 ogledov

Gotovina se brani

Kotromanović pod vprašaj postavlja ameriško in francosko pomoč pri pripravi oper Žurnal24 main
"Če je kdo zaslužen za mir, je to general Gotovina," je v obrambi na sojenju proti nekdanjemu hrvaškemu generalu dejal Gotovinov odvetnik Gregory Kehoe.

Pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, kjer se je v torek začelo sojenje trem hrvaškim generalom – Anteju Gotovini, Ivanu Čermaku in Mladenu Markaču –, je nastopila obramba Gotovine.

Po besedah obrambe je Gotovina, ki ga haaško sodišče obtožuje vojnih zločinov med operacijo Nevihta leta 1995, v resnici s ponovno osvojitvijo Kninske krajine končal državljansko vojno. "Če je kdo zaslužen za mir, je to general Gotovina," je dejal Gotovinov odvetnik Gregory Kehoe in ob tem opozoril na srbska grozodejstva nad Hrvati. Po njegovih besedah je le njemu uspelo, da je ustavil zloglasnega generala Ratka Mladića in končal srbski pokol. Predsedujoči sodnik Alphons Orie ga je med govorom večkrat opomnil, naj ostane stvaren in naj ne nastopa tako teatralično.

Uvodni nastop Gotovinove obrambe naj bi trajal ves dan, v četrtek pa naj bi pred sodiščem nastopila prva priča tožilstva.

Sojenje trem hrvaškim generalom
Sojenje trem hrvaškim generalom se je začelo šest let in pol po vložitvi prve obtožnice za vojne zločine med operacijo Nevihta leta 1995. Skupna obtožnica Gotovino (52), Čermaka (58) in Markača (52) bremeni osebne ter poveljniške odgovornosti za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti srbskim civilistom na širšem območju Knina med operacijo Nevihta in po njej. Gotovino so po več kot štirih letih na begu 7. decembra 2005 prijeli v Španiji, Čermak in Markač pa sta se predala takoj po objavi obtožnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.