Svet
17 ogledov

Gotovina: Srbi, vrnite se

Kurir Žurnal24 main
Oproščeni hrvaški general v beograjskem tabloidu poziva Srbe, naj se vrnejo domov.

Beograjski tabloid Kurir je objavil ekskluzivni intervju s hrvaškim generalom Antejem Gotovino z naslovom "Gotovina: Srbi, vrnite se na Hrvaško". Po informacijah hrvaškega portala Index.hr je intervju avtentičen, novinarki srbskega časnika pa se je "pripetil po naključju". Naključno naj bi ga namreč dobila na domačo telefonsko številko.

V podnaslovu intervjuja je njegova izjava: "Srbom sporočam, naj se vrnejo. So državljani Hrvaške, to je njihova domovina, kot je moja. Nič več ni moja kot njihova. Vojna je stvar preteklosti, ozrimo se v prihodnost." Novinarka Kurirja je Gotovino vprašala, ali Srbi zaupajo njegovemu pozivu, pravkar oproščeni general pa naj bi odvrnil: "Tisti, ki se želijo vrniti, naj se vrnejo, tisti, ki imajo hiše tukaj, naj pridejo." Na vprašanje, ali bi imel kaj proti, če bi se res vrnili, pa naj bi dejal: "Kako bi lahko imel kaj proti, da se ljudje vrnejo v svoje hiše, če to želijo."

Na novinarkino vprašanje, kdo bo odgovarjal za zločin v operaciji Nevihta, če je bil on v Haagu oproščen odgovornosti, naj bi se izgovoril takole: "Poglejte, bila je vojna, to je stvar preteklosti. Ozrimo se v prihodnost, preteklost pripada preteklosti in obstajajo institucije, ki se s tem ukvarjajo."

Srbski časnik je še napovedal, da bo v naslednjih dneh objavil celoten avdioposnetek intervjuja, v katerem hrvaški general med drugim govori o svojem bivanju v Haagu in poznanstvu z nekdanjim jugoslovanskim predsednikom Slobodanom Miloševićem.

Komentarjev 4
  • feferon 16:02 21.november 2012.

    Kam pa naj grejo, če je požgano vse. A pričakuje kdo ,da bo srb tam slučajno še službo dobil. Ni šans

  • dragec 06:57 20.november 2012.

    IN DA VSE ZA GOTOVINO. V HAŠKEM TRIBUNALU SO MU SVETOVALI, DA TAKO NASTOPA, ŠE GOLOBA BI MU DALI V ROKO!!!

  • reider 21:55 19.november 2012.

    Lepa gesta! Vsem srbom in hrvatom pa sporočam,naj jih ne vodi jeza in agresija in naj ne gledajo eden na drugega kot sovražnika,saj kot že veliko ljudi ve,da so jim sovraštvo vsilili "samozvani"prijatelji iz tujine,ki jim je bil razpat in ...prikaži več agresija v JU v korist-interesu. Razmišljajte razumno ljudje,naj vam misli drugi ne vsiljujejo.Za srbe vem dobro,da so veliko prestali skoz zgodovino in ni jim bila pot z rožicami poslana in prav zato, iz teh grenkih izkušenj ljudje cenite mir.Ta mir ,ki ga imate sedaj!. Imam prijatelje vseh držav prejšnje juge in vsi smo skupaj bili ne dolgo tega na veselici,nihče od njih ne ve za kako zamero med sabo in kamor koli bom šel v njihovo državo,smo vsi dobrodošli pri njem. Uporabljajte svojo glavo in misli in ne mnenj ljudi,ki jim je v interesu sejanje zla in nemira od katerega imajo korist.