Svet
3 ogledov

Granata ubila oskarjevega nominiranca

Tim Hetherington je bil letos nominiran za oskarja za najboljši celovečerni doku Žurnal24 main
V oblegani Misrati sta včeraj umrla dva svetovno znana fotoreporterja. Eden od njiju je pred eksplozijo granate na Twitterju napisal, da Gadafijeve sile streljajo vsevprek.

40-letni Tim Hetherington je bil eden najbolj znanih britanskih fotografov in je zadnja leta pokrival vse največje konflikte po svetu. Za svoje spremljanje razmer v Afganistanu je dobil najprestižnejšo nagrado World Photo of the Year, njegov dokumentarec Restrepo o vsakdanjem življenju vojaškega voda pa je bil letos nominiran za oskarja. Delal je za agencijo Panos.

Na tej povezavi si lahko ogledate zadnje fotografije Chrisa Hondrosa. Z njih je razvidno, da je bil dobesedno v prvi bojni liniji.

Druga žrtev iste eksplozije pa je postal 41-letni ameriški fotograf Chris Hondros, ki je delal za agencijo Getty in je med drugim leta 2004 prejel Pulitzerjevo nagrado. V napadu sta bila v skupini ranjena še dva fotografa.

"Sem v obleganem libijskem mestu Misrata. Nenadzorovano obstreljevanje s strani Gadafijevih sil. Ni sledu o Natu," je včeraj na Twitterju še zapisal Hetherington. Nekaj ur kasneje je bil mrtev. Za Hondrosovo življenje so se poskušali zdravniki v obupnih razmerah zaradi vsesplošnega pomanjkanja zdravil še boriti, a jim ni uspelo.

"Vse je bilo tiho. Poskušali smo zbežati stran, nato pa je priletela granata. Slišali smo eksplozijo," je po poročanju Daily Telegrapha povedal španski fotograf Guillermo Cervera, ena od prič napada, ki se je zgodil na osrednji ulici Tripolija.

V Libiji so tako umrli že štirje novinarji. Ustanovitelj libijske spletne televizije Al Hurra Mohammed al Nabbous je bil ubit med živim predvajanjem bitke za Bengazi 19. marca, snemalec Al Džazire Ali Hassan al Jaber pa je umrl med zasedo v Bengaziju 13. marca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.