Svet
13 ogledov

Grčija: ali varčevanje ali "nenadzorovani kaos"

Grčija EPA
Grški parlament je točno opoldne po lokalnem času začel razpravo o novih varčevalnih ukrepih, katerih sprejetje je pogoj, da Grčija pridobi 130 milijard vreden drugi paket mednarodne finančne pomoči.

Glasovanje o ukrepih naj bi se začelo okoli polnoči, po napovedih opazovalcev pa naj bi jih poslanci potrdili. Grška vlada je dodatno varčevanje, ki ga kot pogoj za pridobitev nove pomoči zahteva t.i. trojka EU, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada, potrdila na nujni seji v noči s petka na soboto.

Vodji obeh glavnih grških strank, ki podpirata Papademosovo vlado, socialističnega Pasoka in konservativne Nove demokracije, sta nato svojim poslancem v soboto naročila, da morajo danes v parlamentu glasovati za nove ukrepe.

Za potrditev ukrepov je nujna večina vseh navzočih poslancev. Socialisti in konservativci imajo sicer v 300-članskem parlamentu 236 sedežev.

Minimalne plače dol za 20 odstotkov, do 30 v javnem sektorju

Pred začetkom razprave so prisegli trije novi poslanci, ki so nadomestili trojico, ki je parlament iz protesta proti strogim varčevalnim ukrepom zapustila.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v okolici parlamenta v Atenah veljajo izredno strogi varnostni ukrepi. Policija je namreč zaradi strahu pred izgredi močno okrepila navzočnost svojih enot.

Novi varčevalni ukrepi predvidevajo drastično krčenje sredstev v javnem sektorju in se med drugim nanašajo na znižanje minimalne plače za 22 odstotkov, 20- do 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju, odpravo številnih ugodnosti za javne uslužbence in znižanje pokojnin. V Grčiji so že sprožili val splošnih stavk javnih uslužbencev in proteste.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.