Svet
6 ogledov

Grčija bi se odrekla evru?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Poročanje, da naj bi se Grčija vse bolj nagibala k temu, da bi izstopila iz evroobmočja, sta zanikala tako grško finančno ministrstvo kot luksemburški premier. Nemški časnik vztraja pri svojem.

Grčija naj bi se o izstopu pogovarjala z evropsko komisijo in nekaterimi drugimi članicami evroobmočja, poroča nemški Spiegel.

Finančni ministri naj bi se zvečer sestali v Luxembourgu. Razpravljali naj bi o grški krizi in možnem prestrukturiranju njenega dolga. "Vlada se vse bolj nagiba k možnosti izstopa iz evroobmočja in ponovni uvedbi lastne valute," še piše časnik, ki virov ne navaja.

Navedbe nemškega Spiegla je zanikal namestnik grškega finančnega ministra Filippos Sachinidis. "Novica, da naj bi Grčija zapustila evroobmočje ni resnična,“ je povedal za Reuters. Tovrstno poročanje je označil za zavajanje in provokacijo.

Njegove besede je potrdil tudi Jean-Claude Juncker, šef evroskupine finančnih ministrov. Novico o domnevnem grškem izstopu so zanikali tudi na slovenskem finančnem ministrstvu, kjer so za STA povedali, da je finančni minister Franc Križanič v Sloveniji, o skrivnem sestanku pa ne vedo nič.

Kljub zanikanjem Spiegel vztraja pri svoji zgodbi. Sklicujejo se na dokumente z nemškega finančnega ministrstva.

Na novico se je že odzval devizni trg, saj je evro v primerjavi z dolarjem precej izgubil. Evro je trenutno na trgih še vedno vreden 1,43 dolarja, kar je za 1,15 odstotka manj kot v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.