Svet
6 ogledov

Grčija bo model za druge

V Atenah se je danes zbralo na tisoče jeznih javnih uslužbencev. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Majhnost zavaja. "Tako kot bo zdaj rešena Grčija, bodo nekoč morda tudi velike države EU," pravi Mojmir Mrak.

“Grčija je država, ki zelo težko izvede strukturne spremembe. Čeprav to velja tudi za Slovenijo, je položaj precej drugačen,” meni Mojmir Mrak z ekonomske fakultete.

V Grčiji, ki jo je kriza spravila na kolena, so zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov včeraj protestirali uslužbenci v javnem sektorju. Zaprta so bila letališča in šole, bolnišnice pa so nudile le nujno pomoč.

Desetletja prek zmožnosti
“Grčija je več desetletij živela prek svojih finančnih zmožnosti. Poleg tega, da so skrivali podatke o razmerah, niso bili sposobni izvesti strukturnih reform. Ob vstopu v evroobmočje so se te stvari skrivale, zdaj pa so udarile na dan,” vzroke za slab javni finančni položaj komentira Mrak. Ker je Grčija članica evroobmočja, njene težave vplivajo tudi na stabilnost evra. V Bruslju so danes o grških težavah razpravljali voditelji EU.

Plačevali bodo drugi
“Ko se bo na primeru Grčije ustvaril precedens, bo ta verjetno uporabljen tudi, če v težave zaide še katera druga članica evroobmočja. Če bo to velika država, bodo za reševanje potrebna tudi bistveno večja sredstva,” opozarja Mrak.

Verjetni rešitvi sta dve. Ena je pomoč prek mednarodnega denarnega sklada, ki bi prizadela kredibilnost evra, druga pa pomoč znotraj evroobmočja. Ta se zdi Mraku verjetnejša, pomeni pa, da bo Grčija rešena na račun financ drugih držav. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.