Svet
9 ogledov

Grčija: bomo zadržali 71 milijonov?

V Grčijo se stekajo mednarodne milijarde, na ulicah pa še vedno potekajo boji pr Žurnal24 main
Grčija ne izpolnjuje kriterijev, h katerim se je zavezala ob prejetju mednarodne pomoči. To je povedal član odbora evropske centralne banke. Slovenija bi lahko zadržala nadaljno pomoč.
Če bo IMF oziroma Evropska komisija 18. maja ugotovila, da Grčija preslabo odpravlja pomanjkljivosti, zaradi katerih je zdrsnila v dolžniško krizo, Slovenija – tako bo moje navodilo ministru – ne bo dala tretje tranše posojila Grčiji.
To je včeraj povedal Borut Pahor, slovenski premier

"Grčija doslej ni zadovoljivo izpolnila pogojev," je povedal guverner avstrijske centralne banke in član evropske centralne banke Ewald Nowotny. Dodaja, da se najbolj zatika pri privatizaciji.

Mednarodna ekipa, ki je preverjala stanje v Atenah, je tako očitno ugotovila, da Grčija ni naredila dovolj. Izjave Nowotnyja so prva javna potrditev, poroča Reuters.

Usoda naših milijonov znana v sredo
Inšpektorji so sicer pritisnili na Grčijo, naj naredi še več in tako dodatno zniža državne izdatke.

Zaradi ugotovitev je ogrožena 12-milijardna tranša pomoči, ki naj bi jo Grčija prejela prihodnji mesec. Te potrebuje, da pokrije 13,7 milijarde nujnih izplačil. Brez te tranše bi Grčija lahko bankrotirala.

Slovenska pomoč je vzpostavljena z ustreznim institucionalnim okvirom in pričakujem, da bo ta pomoč z vidika davkoplačevalcev donosna
Franc Križanič, finančni minister, je še septembra lani obljubljal donosnost posojila Grčiji

Uradno poročilo bo inšpekcija predstavila naslednje sredo. Takrat bo tudi znano, ali bo premier Borut Pahor držal besedo in zadržal izplačilo preostalih 71 milijonov slovenske pomoči Grčiji.

V potapljajočo se barko že 207 milijonov
V primeru, da Grčija ne bo odpravila pomanjkljivosti, bi namreč obstajala prevelika nevarnost, da bi se morala Slovenija odpovedati povračilu tega denarja, je včeraj povedal Pahor.

Slovenija je v Grčijo, ki se lahko izkaže za luknjo brez dna, doslej posodila že 207 milijonov evrov. Po mnenju nekaterih ekonomistov lahko na ta denar kar pozabi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.