Svet
6 ogledov

Grčija do denarja že prihodnji teden

Juncker in Moscovici EPA
Današnje odločitve pomenijo konec več mesecev negotovosti za Grčijo, je poudaril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Finančni ministri držav v območju evra so danes na rekordno kratkem zasedanju potrdili sprostitev naslednjega obroka posojila za Grčijo v okviru že dogovorjene pomoči, ki je bil zadržan več mesecev in znaša 34,4 milijarde evrov, je povedal šef evroskupine Jean-Claude Juncker. Denar bo začel pritekati v Grčijo prihodnji teden.

Evroskupina je trajala manj kot 90 minut. Finančni ministri članic območja evra na izredno zasedanje, posvečeno Grčiji in Cipru, namreč niso prišli sveži in spočiti, saj se je sredino izredno zasedanje, na katerem so po 14 urah pogajanj le dosegli dogovor o enotnem nadzoru bank v območju evra, zavleklo v zgodnje jutranje ure.

Ministri so preučili izid operacije, na podlagi katere bo Grčija od zasebnih upnikov predčasno odkupila približno polovico ali 31,9 milijarde evrov svojih dolgov za tretjino nominalne vrednosti. S tem naj bi svoj 340-milijardni dolg oklestila za okoli 20 milijard ali 11 odstotkov bruto domačega proizvoda.

Operacija je bila nekoliko dražja, kot so načrtovali mednarodni posojilodajalci. Grčija naj bi namreč iz reševalnega paketa za odkup porabila 11,3 milijarde evrov namesto prvotno načrtovanih deset.

A Juncker kljub temu pravi, da "niso absolutno prepričani, da potrebujejo dodatne ukrepe" za znižanje grškega dolga. Če pa že, bi bila "privilegirana" možnost spremembe stopnje sofinanciranja pri črpanju iz evropskih strukturnih skladov.

Uspešnost operacije predčasnega odkupa dolga je bila za Mednarodni denarni sklad (IMF) pogoj za sprostitev naslednje tranše. Juncker je povedal, da bo tudi IMF sprostil svoj del tranše.

Dodatna pomoč Grčiji

Evroskupina je novembra sicer napovedala, da bo po odkupu dolga dodatno pomagala državi z drugimi novimi ukrepi za ukrotitev grške zadolženosti: z znižanjem obrestnih mer na dana posojila in s podaljšanjem njihove ročnosti, z znižanjem stroškov za plačila garancij na posojila EFSF, z odlogom plačil obresti za posojila EFSF ter z odpovedjo delu dobička nacionalnih centralnih bank od grških obveznic.

Za zdaj še ni znano, ali so ministri te ukrepe danes tudi dokončno potrdili.

Odločitve o Cipru še ni

Ministri so razpravljali tudi o Cipru, ki je za pomoč zaprosil že pred poletjem, a se s trojko mednarodnih posojilodajalcev - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko in IMF - že mesece pogaja o pogojih v programu pomoči. Dokončne odločitve še ni, Juncker jo pričakuje kmalu; sprejeta naj bi bila januarja.

Komentarjev 1
  • feferon 13:12 13.december 2012.

    Brez veze,črna luknja