Svet
11 ogledov

Grčija in Italija pred naftnim šokom?

Kakšen dostop do odprtega morja, nafta je tisto, kar na hrvaških tleh iščejo pre Žurnal24 main
Potem ko je EU uvedla embargo na iransko nafto, ki bo sicer začel veljati šele čez pol leta, so v Iranu že pohiteli s povračilnimi ukrepi - da bi naftno pipico zaprli takoj. To bi lahko bil nov udarec za prezadolženo Italijo in Grčijo.

Iranski parlament bo namreč odločal o tem, ali Evropski uniji (ta je druga največja porabnica iraške nafte) takoj preneha izvažati črno zlato. Muslimanska država bi tako prehitela EU, ki se je prejšnji teden sicer odločila, da bo embargo na iraško nafto začel delovati šele čez šest mesecev.

V tem času bi namreč države lahko poiskale druge dobavitelje nafte. Če bodo Iranci sprejeli sporni povračilni ukrep, bi bil lahko to nov udarec za Italijo in Grčijo, saj so tam že vnaprej do septembra zakupili nafto, poroča Radio Svobodne Evropa

Da bi jim Iran že plačani denar vrnil, je zaradi vse bolj napetih odnosov med Zahodom in Iranom, bolj malo verjetno. Iranci medtem že grozijo, da bodo, če se bodo pritiski na državo nadaljevali, tudi za 30 odstotkov podražili nafto. 159-litrski sodček črnega zlata bi tako lahko stal 150 dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.