Svet
7 ogledov

Grčija izganja priseljence

Priseljenci v Grčiji EPA
V Grčiji izvajajo obsežno policijsko akcijo proti nezakonitim priseljencem. Približno 1500 policistov patruljira po Atenah in preverja ilegalne migrante. Prijeli se že več kot 500 oseb brez dovoljenja za bivanje.

Intervencije policistov so pogoste predvsem na severovzhodu države ob meji s Turčijo. Posredovanje proti nezakonitim priseljencem pa se bo nadaljevalo in po besedah grškega ministra za civilno zaščito Nikosa Dendiasa ni samo začasen ukrep.

Nezakonito priseljevanje velik problem

Grčija je že dlje časa pribežališče migrantov, ki prihajajo predvsem iz Azije in Afrike. V zadnjih desetih letih naj bi po ocenah zatočišče v Grčiji poiskali več kot milijon ljudi. Samo leta 2010 se je po navedbah grških oblasti v državo zateklo 128.000 ljudi.

Mednarodna organizacija Human Rights Watch je že večkrat opozorila, da se v Grčiji, kjer sta gospodarska kriza in kriminal vplivala na vzpon skrajne desnice, vse bolj krepijo ksenofobni napadi na priseljence in begunce. Oblasti pa se po navedbah organizacije na te pojave niso ustrezno odzvale. Aretacije odgovornih so redke, neukrepanje policije pa predstavlja že splošno prakso.

Do ksenofobnih napadov prihaja vzporedno z vzponom neonacistične stranke Zlata zora, ki je obljubila, da bo Grčijo "očistila" nezakonitih priseljencev, na parlamentarnih volitvah pa se ji je celo uspelo prvič doslej prebiti v grški parlament.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.