Svet
13 ogledov

"Grčija je v območju z evrom"

Samaras in Hollande. Reuters
Grčija mora ostati v območju z evrom, a mora tudi dokazati svojo kredibilnost pri obljubah, da bo znižala proračunski primanjkljaj, je po današnjem srečanju z grškim premierom Antonisom Samarasom poudaril francoski predsednik Francois Hollande.

Samaras pri evropskih voditeljih poskuša doseči, da bi rok za dodatne varčevalne ukrepe, ki jih mora Grčija izvesti v zameno za drugi paket pomoči držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), podaljšali za dve leti. Hollande je poudaril, da bo odločitev glede tega vprašanja mogoče sprejeti komaj po poročilu trojke - Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in IMF.

Kar pa se tiče prihodnosti Grčije v območju z evrom, je bil zelo jasen. "Tega vprašanja ne bi smeli ponavljati: Grčija je v območju z evrom," je poudaril.

Hollande: Grčija mora dokazati kredibilnost

Hollande je predsedniški boj v Franciji dobil tudi z obljubo, da se bo osredotočal ne le na varčevanje, pač pa tudi na gospodarsko rast. V primeru Grčije se mu zdi vztrajanje pri obljubljenih ukrepih vendarle nujno.

"Grčija mora dokazati kredibilnost svojega programa in pripravljenost njenih voditeljev, da stvar izpeljejo do konca, a na način, ki ga bo prebivalstvo lahko preneslo," je dejal po srečanju v Elizejski palači.

Samaras je sicer izrazil prepričanje, da Grčija ne bo izključena iz območja z evrom. "Mislim tudi, da lahko dosežemo naše cilje in naše zaveze, zmanjšamo primanjkljaj in dolg ter dokončamo strukturne spremembe, ki smo jih začeli," je dejal. "Grški uspeh je evropski uspeh," je še menil.

Tudi Merklova čaka na poročilo trojke

V petek je Samarasa v Berlinu sprejela nemška kanclerka Angela Merkel. Tudi ona se je zavzela za to, da se počaka na poročilo trojke. Je pa prav tako izrazila trdno podporo Grčiji kot državi z evrom. Njena odločnost je bila po mnenju analitikov zelo prepričljiva.

Kot je dejala nemška kanclerka, sta se s Hollandom v četrtek zvečer na usklajevalnem srečanju strinjala, da mora Grčija ostati del evrskega območja, a tudi, da mora izpolniti dane zaveze in pričakovanja. "In pri tem bosta tako Nemčija kot Francija podpirala Grčijo, kot se le da, da uresniči te zadane zaveze," je dodala.

Samaras je v Berlinu poudaril, da bo njegova država izpolnila dane obljube. Zagotovil je, da Grčija ne želi več denarja, zgolj več "prostora za dihanje".

Komentarjev 1
  • roscha 22:54 25.avgust 2012.

    Evo s5 FDVjevski kreteni.Grčija je v območju z evrom....Ma nemoj. Že od leta 2001? (Se mi ne da preverjat sploh). Poanta je da je to tako vsaj 10 let, in bedak FDVjevski naredi iz tega "novico".<br ...prikaži več />Normalen naslov je; Grčija ŠE NAPREJ Z EVROM.(V območju kurtza in paltza z evrom sta še Montenegro In Kosovorepubljik Btw)